Jutarnji stih

Oslobođeni sotonske moći

“Anđeo Jahvin reče Satanu: ‘Suzbio te Jahve, Satane! Suzbio te Jahve koji izabra Jeruzalem! Nije li on glavnja iz ognja izvučena?’” (Zaharija 3,2)

Planom spasenja Krist slama sotonsku vlast nad ljudskim rodom i oslobađa duše od Sotonine moći. Sva mržnja i zloba bude se u srcu ovog lukavog buntovnika dok promatra dokaze Kristove nadmoći, i zato svom žestinom i lukavstvom nastoji silom preoteti ostatak ljudskih sinova koji su prihvatili Njegovo djelo.

On ljude navodi da sumnjaju, gube povjerenje u Boga i da se odvoje od Njegove ljubavi; dovodi ih u kušnje da prestupe Njegov Zakon, a onda polaže pravo na njih kao na svoje roblje osporavajući Kristu pravo da ih oslobodi. Znajući da će oni koji od Boga iskreno zatraže milost i oprost to i dobiti, on ih stalno podsjeća na njihove grijehe kako bi ih obeshrabrio. On stalno traži prigodu da za nešto optuži one koji se trude biti poslušni Bogu. Čak i njihovu najbolju službu on nastoji prikazati kao pokvarenu. Bezbrojnim lukavstvima, najpodlije i najdrskije, on nastoji osigurati njihovu osudu. Čovjek se sam ne može oduprijeti ovim optužbama. U svojim grijehom uprljanim haljinama on stoji pred Bogom, priznajući svoju krivnju. Ali Krist posreduje kao naš uspješni Branitelj, uzimajući u obranu sve one koji Mu u pokajanju i vjeri povjeravaju zaštitu svoje duše. U svojem zalaganju za njih On poražava njihovog tužitelja moćnim dokazima s Golgote. Svojim savršenim pokoravanjem Božjem zakonu do same smrti na križu, On je dobio svu vlast i na Nebu i na Zemlji, i od svojega Oca s pravom traži milost i pomirbu za krivca koji se kaje. Tužitelju svojega naroda On naglašava: “Suzbio te Jahve, Satane!” Oni su “glavnja istrgnuta iz ognja” stečena Njegovom krvlju. Oni koji se u vjeri oslanjaju na Njegove zasluge, primit će sigurno obećanje: “Evo, skidam s tebe tvoju krivicu i odijevam te u dragocjenu haljinu!” (Zaharija 3,4) Svi koji obuku haljinu Kristove pravde stajat će pred Njim kao izabrani, vjerni i pravedni. Sotona nema moći da ih otme iz Kristovih ruku. Nijedna duša koja u pokajanju i vjeri zatraži Kristovu zaštitu neće biti ostavljena da padne pod vlast neprijatelja. Njegova Riječ je jamstvo: “Ili u moje neka dođe okrilje, neka sklopi mir sa mnom, mir neka sklopi sa mnom!” (Izaija 27,5) Obećanje koje je dano Jošui odnosi se na sve: “Ako budeš mojim putovima hodio dat ću ti pristup među one koji ondje stoje.” (Zaharija 3,7) Gospodnji anđeli okruživat će ih sa svih strana još na ovom svijetu, i na kraju će stajati među anđelima koji okružuju Božje prijestolje. Na optužbe koje Sotona podiže protiv nas, mi sami ne možemo dati odgovor. Samo se Krist može uspješno zalagati za nas. On može utišati tužitelja dokazima koji se ne zasnivaju na našim, već samo na Njegovim zaslugama. (Testimonies for the Church, sv. 5, str. 470—472)


Komentiraj