Otkrivena 340 godina stara Biblija

20. 01. 2011.

BiblijaTristo četrdeset godina staro otkriće skrenulo je pozornost na malu luteransku crkvu u Bonduelu u državi Wisconsin. Biblija iz 17. stoljeća pronađena u luteranskoj školi Sv. Pavla djelo je majstora „starog svijeta“.

Prema nalazima istraživača, smatra se da je Sveto Pismo tiskano i u veoma rijetkom izdanju u prijevodu Martina Luhera, na 1500 stranica, davne 1670-te godine u Njemačkoj.
“Premostili smo procjep od dva stoljeća pronalaskom ove Bibilije“ kaže pastor crkve Timothy Shoup „Većina našeg tiskanog materijala je iz tisućuosamstotih“.

Prije više od dvije godine, učiteljica šestog razreda, Debra Court, otkrila je ovu knjigu u starom školskom sefu. Isprva je mislila da se radi o još jednoj „staroj knjizi“. „Tražila sam stare krsne listove s namjerom da ih pokažem svojim đacima, da bih u gornjem kutu sefa uočila uvijenu Bibliju“, objasnila je Court.

Od pronalaska je prošlo dvije godine, da bi se naposlijetku shvatilo koliko je ovo otkriće uistinu važno. Pastor crkve poslao je fotografije pronalaska u knjižnicu luteranske bogoslovije u St. Luis (Concordia Seminary Library). Odgovor koji je stigao potvrdio je da se radi o autentičnoj 340 godina staroj Bibliji.

Znanstvenici su potvrdili da je knjiga relativno dobro očuvana, naročito zahvaljući kopčama od mesinga kojima je ova knjiga okovana. Ono što najviše impresionira znanstvenike jesu detaljne ilustracije kojima knjiga obiluje.
„Svaki put kada vidim ovakvu ilustraciju, pomislim koliko je samo ljubavi i truda uloženo u izradu ove svete Knjige“ kazao je Lyle Buettner član biblioteke luteranske bogoslovije. Buettner kaže da crkva posjeduje jedan od oko 40 izrađenih primjeraka Biblije, koji se nalaze u SAD i Njemačkoj. Pitanje, kako je Biblija dospjela u ovaj mali američki gradić, i dalje ostaje neodgovoren misterij.
Pastor Shoup kaže da ga je otkriće Biblije iz 17. stoljeća još više približilo vjeri i njemu osobno ovo je ipak najbitnija odlika ovog pronalaska. „Kada u posjedu imate Bibliju iz 1670. godine, koja sadrži istu poruku Evanđelja i Kristove blagoslove, koje i dan danas propovjedamo, onda me to čini još više zahvalnim Bogu.“

Crkva planira zadržiti pronađenu Bibliju u posebno izrađenom i klimatiziranom izlogu, do 150. jubileja crkve i škole koju će obilježiti 2013-te.

Izvor: www.adventisti.us