Jutarnji stih

Otvaranje vrata u Gabonu, 2. dio

“Poznam tvoja djela. Gle, otvorio sam pred tobom vrata kojih nitko ne može zatvoriti …” (Otkrivenje 3,8)

Sada kada je pastor bio u Librevilleu u Gabonu, s desetogodišnjom dozvolom boravka, moj prijatelj – bivši gabonski veleposlanik u Centralnoafričkoj Republici – ponudio je jednu od svojih kuća u Gabonu za pastora. Ta kuća je postala i naša prva javna bogomolja.

Nakon nekog vremena taj veleposlanik je imenovan za ministra unutarnjih poslova. Međutim, kada smo podnijeli zahtjev za pravno priznanje od strane gabonskih vlasti, njegov specijalni savjetnik odbio je obraditi naš zahtjev. Zato smo pastor i ja otišli k ministru unutarnjih poslova. On nas je uputio da zatražimo od direktora istražnog ureda da ispita naš predmet. Ovaj službenik, nakon što je prelistao naše dosjee, izvadio je iz svoje ladice novine s upozoravajućim naslovom: “Pazite se kultova!” Ta je lista obuhvaćala Sun Myung Moona i njegove sljedbenike, Budu i njegove učenike i svetkovatelje subote – adventiste. Čovjek je ozbiljno zaključio: “Dakle, ne mogu vam odobriti ulazak u ovu zemlju s vašim naukom. Doviđenja.”

Dok smo ustajali, rekao sam mu: “Molim vas, gospodine, dopustite mi da vam nešto pokažem”, i s tim riječima otvorio sam svoju torbu i počeo mu pokazivati naše obiteljske, zdravstvene i obrazovne knjige. On se jako zainteresirao, pa je kupio nekoliko knjiga i platio ih u gotovini. Zatim sam nastavio: “Dopustite mi da vam pokažem još nešto”, i otvorio jednu od knjiga koje je kupio i pokazao mu mnoge zemlje u svijetu u kojima Adventistička crkva ima svoja predstavništva, a to su ujedno bile iste one zemlje u kojima Gabon ima svoja veleposlanstva. Objasnio sam mu što znači riječ “subota” i pokazao mu iz Svetoga pisma da ljudi nemaju vlast brisati ili mijenjati ono što je Bog zapovjedio.

Nakon još nekoliko tekstova, zaključio sam: “Gospodine, mi nismo kult, već kršćani koji žele živjeti u skladu s Isusovim naukom.” On je odgovorio: “Vi ste divni i dinamični ljudi”, i rekao da on osobno neće ometati obrađivanje našeg zahtjeva! Zatim je popunio i potpisao službeni dokument o tome. Koji dan kasnije, Adventistička crkva primila je obavijest o svojem pravnom priznanju od strane službenih gabonskih organa. To se zbilo 1979. godine. Bog je iskoristio literarnog evanđelista iz Kameruna da isposluje zvanično priznanje Adventističke crkve da bi mogla širiti adventističku poruku u Gabonu.

Raimond Ondoua, Kamerun


Komentiraj