Pashalni prijam u Pravoslavnoj gimnaziji u Zagrebu

Vijesti 24. 04. 2012.

Pravoslavni mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan pozvao je 19. travnja 2012. predstavnike vjerskih zajednica i državne vlasti na Pashalni prijam u prelijepi školski centar Srpske pravoslavne opće gimnazije na Svetom Duhu 122, u Zagrebu. Skupu su se odazvali visoki predstavnici Islamske zajednice, Židovske općine, Evangeličke crkve, Evanđeoske crkve, Baptističke crkve, Adventističke crkve te Makedonske pravoslavne crkve.

Skup je uljepšao svojim pjevanjem zbor hrama Preobraženja Gospodnjeg i učenika Srpske pravoslavne opće gimnazije u Zagrebu. Iscrpno predavanje pod naslovom “Srpsko pravoslavlje u Banskoj Hrvatskoj i hrvatski narodni preporod (1835.—1848.)” održao je prof. dr. sc. Drago Roksandić. Nakon predavanja uslijedilo je razgledanja nove gimnazije i druženje s učenicima i nastavnicima. Naročito nam se svidjela suvremena fiskulturna dvorana, a mitropolit Jovan je pozvao učenike i studente drugih vjerskih škola da ih posjete i odigraju koju prijateljsku utakmicu.

Svečani ručak bio je prigoda za dublje upoznavanje i prisjećanje na duhovno djelovanje u prošlim vremenima. Razgovaralo se i o sadašnjem stanju u društvenoj zajednici i djelovanju Crkve u njoj. Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan bio je izvrstan domaćin ovoga susreta, koji je unaprijedio odnose među ljudima koji vjeruju. 

Dragutin Matak