Pedeseta završna svečanost u Maruševcu

Adventpress 21. 06. 2024.

U obrazovnom središtu u Maruševcu održana je u nedjelju, 16. lipnja 2024. godine, još jedna završna svečanost u pedeset godina dugom nizu takvih svečanosti Srednje škole u Maruševcu s pravom javnosti. Adventističko teološko visoko učilište je pak prije točno pedeset godina preselilo iz Rakovice u Beogradu na maruševečki netom završeni kampus adventističkih obrazovnih ustanova. I ove godine završna svečanost je okupila mnoge prijatelje Maruševca i mnoge roditelje i rodbinu maturanata koji su završili svoje petogodišnje, četverogodišnje ili trogodišnje obrazovanje u toj adventističkoj obrazovnoj ustanovi. Osmijeh i zadovoljstvo na licima svih odražavali su duh zajedništva kakav samo oni koji su proveli neko vrijeme u Maruševcu mogu razumjeti.

Lijepo osmišljen, odmjeren i poticajan program svečanosti predvodili su ravnateljica Srednje škole u Maruševcu s pravom javnosti Elizabeta Skobe Barbir, i dekan Adventističkog teološkog visokog učilišta Radenko Džuver. Središnje poruke tijekom cijelog vikenda upućivao je Nemanja Boričić iz Srbije, psiholog i poznati govornik društvenih mreža. Skupu su nazočili gosti iz društvenog života maruševečkog kraja: načelnik Općine Maruševec Mario Klapša u pratnji supruge Sandre, ravnatelj Osnovne škole Gustava Krkleca iz Maruševca Tomislav Vincek, te glavna sestra Opće bolnice Varaždin Željka Gajski. Uz njih su nazočili i sudjelovali predstavnici osnivača Zlatko Musija, Svjetlana Veble i Marinko Markek — predsjednik, izvršna tajnica i blagajnik Jadranske unije konferencija, kao i Neven Klačmer, tajnik Hrvatske konferencije Kršćanske adventističke crkve.

U glazbom i riječju bogatom programu slavljenja Boga i kroz priznanja na postignutim uspjesima, središnji trenutak bila je dodjela svjedodžbi za dvadeset i šestero učenika koji su postali medicinske sestre/tehničari i sedamnaest učenika koji su postali fizioterapeutske tehničarke/tehničar. Ravnateljica je sa svojim suradnicima dodijelila priznanja i pohvalnice uspješnim učenicama i učenicima. Predstavnici osnivača darivali su učenike godine prigodnim nagradama za njihovu marljivost i zalaganje.

Adventističko teološko visoko učilište dodijelilo je diplome prvostupnice teologije Anji Patriciji Cikač iz Slovenske konferencije, i diplomu prvostupnika teologije Vinku Nasiću s područja Hrvatske konferencije. Dekan Radenko Džuver prisjetio se života i rada prerano preminulog pastora i profesora Darka Pirije, višegodišnjeg djelatnika Adventističkog teološkog visokog učilišta, koji je zaspao u Gospodinu nakon duge i teške bolesti, ali koji je ostavio neizbrisiv trag u mnogim naraštajima te ustanove. Ujedno je najavio dolazak novog tajnika Adventističkog teološkog visokog učilišta od nove akademske godine, pastora i profesora Matije Kovačevića.

Skup je obilovao lijepo pripremljenim glazbenim izvedbama maruševečkog zbora i sastava te nadahnutom porukom Nemanje Boričića. Dvorana ispunjena crvenim, plavim i crnim odorama te mnogim posjetiteljima davala je lijep ugođaj cijelom skupu, koji je okončan tradicionalnim zajedničkim fotografiranjem na stubištu iznad učilišne višenamjenske zgrade, uz svečano bacanje akademskih kapa. Slušajući predstavnike srednjoškolskih i učilišnih programa, opći je zaključak da, neovisno tko su i odakle dolaze, svi odlaze iz Maruševca nadahnuti, obogaćeni i pokrenuti za službu Bogu i bližnjima!

Neven Klačmer