Pedeseti Ljetni biblijski tečaj za djecu

Adventpress 13. 09. 2022.

Ove godine održao se jubilarni pedeseti Ljetni biblijski tečaj za djecu. Kao što je to bio slučaj i prethodnih godina, i ove je maruševečki kampus otvorio svoja vrata da primi više od šezdesetero djece iz svih krajeva Hrvatske, a nekoliko njih i iz inozemstva. Djeca su pristigla u Maruševec 3. srpnja sa svojim roditeljima, i nakon večere LJBT 2022. je službeno započeo. Sâm početak obilježila je najava večernjih bogoslužja koja je ove godina s nama imao pastor Dario Kovačević. Duhovne teme koje smo proučavali svake večeri, a na samom kraju i u subotnjem prijepodnevnom
bogoslužju, ticala su se male djece na koju nailazimo na stranicama Svetog pisma, a cijeli niz je nosio naziv “Mali velikani”. Djeca su se imala priliku upoznati s time kako — iako su mala — mogu nositi velike odgovornosti i učiniti velika djela za Boga, te kako ih sve ono što čine kroz svoje odrastanje oblikuje u osobe koje će postati u budućnosti. Sve te pouke bile su začinjene mnogim zanimljivim pričama, tako da je, nakon dana ispunjenog aktivnostima, svaka večer bila poslastica.

Prijepodneva su obično bila posvećena nastavi i uvježbavanju igrokaza koji su predstavljeni na kraju tečaja kao vrhunac našeg vremena provedenog zajedno. Kako kod mlađe skupine djece (crvenih), tako i kod starije (plavih), tema koja se proučavala na nastavi bila je i glavna tema igrokaza. “Crveni” su učili o Josipovom životu i o tome kako je on unatoč izazovima s kojima se suočavao u životu ostao na Božjoj strani, dok su “plavi” učili o rodu Duha iz Galaćanima 5,22.23 i o tome kako Njegov pozitivni utjecaj djeluje na ljude oko nas.

Osim tih aktivnosti, svakog dana smo nakon ručka i odmora imali radionice na kojima su djeca mogla iskazati svoju darovitost, zabaviti se i ponešto naučiti. Imali smo kreativne radionice, sportske radionice, glazbenu radionicu, radionicu streličarstva, radionicu prve pomoći, izviđačku radionicu i radionicu društvenih igara. Vrijeme radionicâ je posebno po tome što se kroz opušteno okružje djeca mogu povezati jedni s drugima, kao i sa svojim učiteljima koji su ih vodili.

Dan je bio ispunjen i različitim drugim sadržajima, pretežito sportskim, u kojima je kao i svake godine prevladavao bejzbol, koji uvijek osvoji simpatije djece koja se prvi put susreću s njim, a takvih je ove godine bila skoro trećina sveukupne djece. Kad su dani bili pretopli, rashlađivali smo se na vodenom toboganu, koji je ove godine bio nešto drukčiji u odnosu na prethodne — na užitak djece. Jednog dana djeca su bila organizirana u skupine kako bi krenula u potragu za blagom koje je bilo skriveno negdje na kampusu. Kad nam vrijeme nije bilo naklonjeno, upriličili smo aktivnosti unutar zgrada kampusa, tako da nam loše vrijeme nije pokvarilo zabavu i druženje. Jedna od tih aktivnosti bio je “talent show”, u kojem smo osvijestili da u našim redovima postoji jako mnogo darovite djece te da bismo ih trebali poticati u razvijanju njihove darovitosti. Ove godine bio je upriličen izlet u Accredo centar, koji nas je jako lijepo ugostio i koji je osim svojeg adrenalinskog parka djeci pružio zabavu kroz nadmetanja u različitim igrama, od kojih neke još uopće nisu imali prilike igrati.

Ono što nas posebno veseli jest da tečaj u posljednjih nekoliko godina poprima i misijsku svrhu, jer djeca sve više i više pozivaju svoje prijatelje iz škole i svoje susjede da dođu s njima, tako da smo na ovom tečaju imali više od desetero djece koja ne dolaze iz adventističkih obitelji, od kojih su se neki po prvi puta susreli s Biblijom kao Božjom riječju.

Vjerujemo da će nas Bog nastaviti blagoslivljati u radu za Njega, posebno za one “najmanje”, te da će ovakvih tečajeva biti još puno te da ćemo moći voditi djecu sve bliže ka Kristu, koji je rekao: “Pustite djecu, neka dolaze k meni, i ne branite im; jer je takvih kraljevstvo Božje.” (Luka 18,16) Kratak sažetak tečaja pogledajte na linku https://bit.ly/3aCerbU.

Lana Vranić