Pjevanje i molitva obilježili su 150. obljetnicu postojanja Adventističke crkve u svijetu

Vijesti 30. 05. 2013.

Zaposlenici sjedišta Crkve adventista sedmog dana su uz pjevanje starih kršćanskih himni i  izlaganja vođa Generalne konferencije obilježili 21. svibnja 2013., 150-u obljetnicu postojanja ove kršćanske denominacije.

Jim Nix, za mikrofonom, rukovoditelj Ostavštine Ellen G. White, predvodi pjevanje na proslavi 150-e obljetnice Crkve adventista sedmog dana. Kratka svečanost se održala u sjedištu crkve u Silver Springu, Marylandu, u Sjedinjenim Američkim Državama. [foto: Ansel Oliver]

Mala skupina od tek dvadesetak zastupnika službeno je utemeljila Generalnu konferenciju Crkve adventista sedmog dana, 21. svibnja 1863. godine u Battle Creeku u Michiganu.

Prošli tjedan je Jim Nix, rukovoditelj Ostavštine Ellen G. White, predvodio pjevanje dviju pjesama u izvornoj verziji, kako su ih pjevali osnivači crkve, preuzetih iz kršćanskih himni iz 1861. godine – “Long Upon the Mountains” i “O Brother, Be Faithful”.

Nix je izjavio da su pjesme i živahniji tempo odabrani na temelju razgovora koji je vodio s unukom Ellen G. White, koja je izjavila da je Ellen voljela: “‘Naprednije’ himne … znate, himne koje su živahnije. Baka nije voljela usporene pjesme.”

Između ostalih svečanosti su prisustvovali Marvin Robinson, prapraunuk Ellen G. White, i predsjednik Genralne konferencije Ted N. C. Wilson.

“Ova obljetnica je poziv, i za mene i za vas, da krenemo dalje na ovome putu … oživljeni i obnovljeni u Njemu, opunomoćeni silom Svetoga Duha da živimo snove i nade samoga Boga pod vodstvom Svetoga Duha”, izjavio je predsjednik Wilson. “Bog nas i danas poziva da to nikada ne zaboravimo ili budemo uplašeni.”

Nakon svečanosti u samom sjedištu crkve, na kojoj je sudjelovalo 400 zaposlenika, u susjednoj dvorani uslijedilo je otvaranje privremene izložbe na temu povijesti adventizma.

Kapelan u Senatu SAD-a Barry Black predvodi molitvu tijekom svečanosti

Tijekom svečanosti molitvu je predvodio adventistički pastor Barry Black, kapelan u Senatu Sjedinjenih Američkih Država. Prenosimo njegovu molitvu u cijelosti:

Začetniku i Završitelju naše vjere, u prošlosti si Ti bio naša jedina nada, i to nastavljaš biti kroz godine koje slijede!

Zahvaljujemo Ti se na mogućnosti da obilježimo 150-u obljetnicu Adventističke crkve i za povlasticu otvaranja nove izložbe o povijesti adventizma ovdje u sjedištu.

Gospodine, već stoljeće i pol koristiš ovu crkvu da donese oslobođenje zarobljenima, vrati vid slijepima i da oslobodi one koji pate.

Molimo Te da nam oprostiš na vremenima u našoj povijesti kad nismo bili aktivni i kad smo bili nemoćni da pomognemo izgubljenima, usamljenima i zaboravljenima. Gospodine, oprosti nam što smo šutjeli onda kada smo trebali govoriti, i što smo govorili kada smo trebali šutjeti.

Oprosti nam, o Oče, naše grijehe i propuste. Pozivamo se na Tvoje obećanje dano u 1. Ivanovoj 1,9 da ako priznamo svoje grijehe, Ti si vjeran i pravedan i oprostit ćeš nam i očistiti nas od svake nepravednosti. Hvala Ti, Gospodine, za Tvoju moć opraštanja.

Molimo Te da nam postaviš nove izazove kad smo prezadovoljni sobom, kad ostvarujemo naše snove zato jer su lakoostvarivi, kad smo doplovili sigurno samo zato što smo plovili blizu obale.

Predajemo ti se danas kako bismo ostvarili Tvoje veliko poslanje. Predajemo se pred Golgotom i krvlju koja nas je oslobodila. Predajemo Ti se, Gospodine, danas da prenesemo Tvoju ljubav svima koji trebaju ohrabrenje, kojima nedostaju hrana i odjeća, koji su bezvoljni i nesretni, bolesni i imaju poteškoća sa zdravljem, koji su lišeni slobode, i svima onima koji žude za domom i prijateljstvom.

Predajemo Ti se danas kako bismo se odvažnije otisnuli na daleka mora, na kojima će se u olujama pokazati Tvoja vlast, kad ćemo gubeći iz vida kopno pronaći Tvoje zvijezde.

Gospodine, povedi nas ponovno na horizonte nade i vodi nas u budućnosti, potaknute vjerom, usmjerenošću i hrabrošću.

Ubrzaj dan kad će se sam Gospodin sa zapovjedničkim zovom, s glasom arkanđela i na zvuk posljednje trube sići s neba, i prvo će uskrsnuti umrli u Kristu, zatim ćemo mi, preostali, koji ćemo biti živi, biti poneseni u susret našem Spasitelju u Nebo da živimo s Njim tijekom beskrajne vječnosti.

Maranatha — dođi Gospodine Isuse! Sve Te ovo molimo u najveličanstvenije ime našeg Spasitelja i  Kralja.

Amen.

Ansel Oliver/ANN, 22. svibnja 2013., Silver Spring, Maryland, Sjedinjene Američke Države