Pomazanik Gospodnji

29. 06. 2023.

“‘Razapni ga!’ ponovo zavikaše. ‘Kakvo je zlo učinio?’ reče im Pilat. ‘Razapni ga!’ zavikaše još jače.” (Marko 15,13.14)

Za Kristova raspeća, oni koji su doživjeli takvo iscjeljenje nisu se pridružili rulji koja je vikala: “Razapni ga! Razapni ga!” Oni su suosjećali s Isusom, jer su osjetili Njegovu silnu sućut i čudesnu silu. Znali su da je On njihov Spasitelj, jer im je poklonio zdravlje tijela i duše. Slušali su propovijedanje apostola i Božja riječ koja je ušla u njihova srca podarila im je i razumijevanje. Postali su posrednici Božje milosti i oruđa Njegova spasenja.

Mnoštvo što je pobjeglo iz predvorja Hrama vratilo se polako nakon nekog vremena. Djelomično su se oporavili od straha koji ih je obuzeo, ali su im lica još izražavala neodlučnost i bojažljivost. Oni su s divljenjem promatrali Isusova djela uvjereni da su se u Njemu ispunila proročanstva o Mesiji. Grijeh oskvrnuća Hrama u velikoj je mjeri počivao na svećenicima. Njihovim je djelovanjem predvorje pretvoreno u tržnicu. U odnosu na njih narod je bio nevin. Na ljude je Isusov božanski autoritet ostavio dojam, ali utjecaj svećenika i poglavara bio je puno veći. Oni su Isusovu službu smatrali novinom i osporavali su Mu pravo da se miješa u ono što je dopušteno crkvenom vlašću. Bili su uvrijeđeni zbog prekida trgovanja i oglušivali su se na uvjeravanja Duha Svetoga.

Svećenici i poglavari, prije svih drugih, trebali su u Isusu prepoznati Gospodnjeg Pomazanika, jer su se u njihovim rukama nalazili sveti svici koji su opisivali Njegovo poslanje i zato što su znali da je čišćenje Hrama bilo izraz sile više od ljudske. Premda su veoma mrzili Isusa, nisu se mogli osloboditi pomisli kako postoji mogućnost da je On prorok poslan od Boga da obnovi svetost Hrama. S poštovanjem što je proizišlo iz ovog straha, došli su k Njemu s pitanjem: “Budući da to činiš, koji nam znak pokazuješ?” (Isusov život, str. 119,120)

Za razmišljanje: Kada sam dopustio da sumnje ili unaprijed stvorene ideje zaustave jasno očitovanje Božjeg djelovanja u mojem životu? Kako mogu iskoristiti djelovanje Božje providnosti?