Pomocija knjige Tajna Isusovog identiteta

Kultura i drustvo 16. 10. 2018.

Knjige su veliko bogatstvo ovoga svijeta. Mogu nas nasmijati, odvesti na put Mliječnom stazom, naučiti kako uređivati vrt. Također, mogu nam otkriti Tajnu Isusovog identiteta, kako glasi naslov knjige čija se promocija 11. listopada odvijala u prostorima Gradske knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.

Knjiga je to autora Frederika Milera, prerano preminulog pastora koji je, između ostalog, bio i pisac knjige Kad Bog šuti te autor mnogih pjesama kojima je slavio Boga i koje su svima nama dobro poznate. Frederik Miler bio je osoba od velike vjere u nebeskog Oca, čovjek koji je poznavao svojega Spasitelja, a sve je to pretočio u riječi knjige Tajna Isusovog identiteta – čije stranice svima nama mogu odgovoriti na mnoga pitanja.

Na promociji knjige okupio se velik broj ljudi, a knjižnica je bila premalena da primi sve znatiželjne. Direktor Izdavačke kuće Znaci vremena, Mario Šijan, na početku je s okupljenima podijelio nekoliko crtica iz Frederikova života, a zatim je riječ bila prepuštena moderatoru Miroslavu Vukmaniću te cijenjenim gostima govornicima – teolozima Dragutinu Mataku, Miroslavu Đidari i Edvardu Mileru, koji je došao čak iz daleke nam Australije kako bi svjedočio i na ovoj promociji govorio o autoru, svojemu bratu, te knjizi koju je upravo on i dovršio. Edvard nam je pobliže prenio motive i ideje o nastanku knjige, kao i o posljednjim danima i mjesecima Frederikova života. Zatim je riječ uzeo Dragutin Matak, koji je iznio svoje razmišljanje i recenziju knjige, a pastor Miroslav Đidara govorio je o određenim aspektima knjige koji su ga se dojmili. Također je istaknuo dijelove za koje smatra da ih se treba posebno čitati i o njima promišljati.

Valja napomenuti kako su ovu promociju obogatile i dvije glazbene točke. Trio Kovačević otpjevao je jednu od Frederikovih najpoznatijih pjesama – Primorsku, dok je na kraju sam Edvard Miler iskreno i iz srca zapjevao pjesmu Ribar. Njegov glas, toliko sličan Fredijevom, učinio je da na trenutak svi pomislimo kako je i svima dragi Fredi s nama. A kroz ovu knjigu i mnoge pjesme on će biti sa nama – sve do drugog Kristovog dolaska, kada ćemo svi zajedno biti u nebeskom Kraljevstvu.

Na kraju promocije svi okupljeni mogli su se družiti uz domjenak, razgovarati o dojmovima te kupiti i listati nadahnute stranice knjige Tajna Isusovog identiteta.

Trebamo biti zahvalni Bogu na ovakvim prilikama u kojima i na ovaj način možemo posvjedočiti o svojoj vjeri i nadi u jedinog i istinskog Boga, našeg Oca, i Njegova Sina Isusa Krista, Spasitelja svijeta.

Ozren Kos