Poplave u Brazilu i Australiji

21. 01. 2011.

poplavePrema izjavama crkvenih vođa adventisti su među prvima uputili pomoć postradalima u razornim poplavama i klizištima tla na uništenom području jugoistočnog Brazila.

Najviše je oštećeno sjeverno područje u regiji Rio de Janeiro, koje je pogođeno jakim vodenim bujicama što je izazvalo klizišta tla. Mnogi domovi su potpuno uništeni, a ljudskih žrtava bilo je preko 500. Na te dijelove regije u 24 sata sručile su se padaline koje su po količini jednake uobičajenim mjesečnim padalinama za tu regiju.

Najviše poginulih je u planinskom području nedaleko od Ria de Janeira, dok je u Sao Paolu dosad identificirano 13 žrtava. Kako javljaju brazilski mediji najteža je situacija u gradu Nova Friburgo u državi Rio de Janeiro gdje je od utorka poginulo 235 osoba, u obližnjem Teresopolisu broj žrtava je 220, u Petropolisu je 39 poginulih, a u Sumidourou 19.

Adventisti u regiji distribuirali su hranu i proizvode za osobnu higijenu. Prema procjenama oko 100.000 ljudi ostalo je bez domova u tim razornim poplavama. Za podršku njihovim naporima, regionalne vođe crkve Montano de Barros posjetili su pogođena područja.
Adventistički mediji u Brazilu također pomažu pozivima da se pomogne unesrećenima. Ovaj tjedan Adventistički Media Centar emitira emisije s temom kako pomoći žrtvama poplava putem ADRA-e u Rio de Janeiru. Adventistička radio postaja u Teresopolisu – među najviše pogođenim gradovima u regiji – redovito potiče slušatelje da svi koji mogu pruže financijsku potporu a isto tako pozivaju i darovatelje krvi kao pomoć unesrećenima.
Adventistički koledž u blizini Petropolisa za vrijeme poplava nije ošteđen niti u adventističkoj zajednici ima smrtno stradalih, izvijestili su crkveni vođe.

U međuvremenu, u istočnoj Australiji, ADRA radi u partnerstvu s vladom Queenslanda na osiguranju pomoći regiji koju su zahvatile poplave nezapamćenih razmjera u posljednjih nekoliko desetljeća.
Adventistička tvrtka Sanitarium koja se bavi proizvodnjom zdrave hrane distribuirala je pomoć u hrani tisućama raseljenih osoba. Također su evakuirani crkveni uredi u Brisbaneu kao i crkveni čelnici.
Većina ugroženog stanovništva evakuirana je na sigurno u društvene centre. Direktor ADRA-e Australije, Chris Olafson, rekao je: “Opseg oštećenja imovine i osobni gubitak još uvijek nije poznat. Ova katastrofa zahtijevat će dugoročni angažman cjelokupne zajednice”.

Izvor: news.adventist.org