Posjeti crkvama u Sarajevu i Mostaru

Adventpress 14. 05. 2024.

U organizaciji najpoznatijeg hrvatskog adventističkog pastora-turističkog vodiča, nezamjenjivog Miroslava Lorencina i njegove supruge Julijane, od 3. do 6. svibnja ove godine skupina vjernika i njihovih prijatelja iz Hrvatske krenula je u posjet braći i sestrama iz Sarajeva i Mostara, te u upoznavanje tih jedinstvenih gradova. Pod vodstvom našeg pastora, poduprti molitvama te pod blagoslovima i sigurnom zaštitom nebeskog Vodiča, veselo društvo iz Pule, Rijeke, Rovinja, Poreča, Rapca, Zagreba, Bistre i Rakovog Potoka doživjelo je predivne zajedničke trenutke u kojima se podsjetilo na prave ljudske vrijednosti.

Duh zajedništva i jedinstva različitih generacija putnika, raznolikih po onome što ih zanima, kulturi, etničkoj pripadnosti, imovinskom stanju, svjetonazoru, tjelesnoj snazi i zdravstvenom stanju, osjetio se već prvoga dana na trinaestosatnom putovanju kroz predivnu prirodu brdovite i šumovite Bosne. Taj osjećaj zajedništva u različitosti još je više pojačan dolaskom u Sarajevo, grad koji svim svojim gostima, putnicima i prijateljima pruža osjećaj tople i srdačne dobrodošlice. Multikulturalnost grada najbolje se ogleda kroz posjećene znamenitosti i zapaženu arhitekturu grada, gdje su ulice, povijesni, kulturni i vjerski objekti na čudesan način isprepleteni.

Vrhunac doživljenih iskustava i osjećaja dogodio se tijekom predivnog subotnjeg druženja s vjernicima iz Sarajeva i Mostara, predvođenim pastorom Mladenom Juričevićem i njegovom suprugom. Kroz njihovu smo gostoljubivost, podijeljena iskustva, jednostavnost i pokazanu ljubav još dublje osvijestili dragocjenost duha tolerancije, vrijednost svakog Božjeg stvorenja i značaj prihvaćanja svakog ljudskog bića. Te su vrijednosti Božja djeca nesebično širila tijekom teških ratnih dana i duge opsade grada, no njihov se utjecaj osjeća još i danas i prelio se na sve nas.

Nezaboravno putovanje i druženje na kojem smo doživjeli duboka i neočekivana iskustva okrunjeno je upoznavanjem predivne prirode modro-zelenog kanjona Neretve, kao i dojmovima koje pruža Mostar kao jedan od najljepših gradova Bosne i Hercegovine, a koji je dobio ime po čuvarima mostova na obalama rijeke Neretve. Mostarski Stari most nas je najviše oduševio, no najznačajnija pouka koju nosimo s tog putovanja, i za koju vjerujemo da ju je Božji Duh još dublje utisnuo u naša srca, jest vrijednost građenja i održavanja mostova među ljudima, jer baš smo svi — ma koliko različiti bili — samo Božja stvorenja koja On jednako i neizmjerno voli.

Roberta Katačić