Posrednik

3. 11. 2011.

“Budući dakle da imamo uzvišena velikog svećenika, Isusa, Sina Božjega, koji je prošao kroz nebesa, držimo se čvrsto vjere koju ispovijedamo!” (Hebrejima 4,14)

Mi se trebamo uskladiti s istim duhom koji je bio u Isusu Kristu. Krist radi za nas; hoćemo li mi raditi za Krista u Njegovom narodu? Dječice, njegujte strpljivost, vjeru i nadu. Neka Gospodin poveća našu radost vjere u besmrtnog Posrednika. Pokušajte da vam ne prođe niti jedan dan a da ne shvatite svoju odgovornost prema Bogu zahvaljujući žrtvi Njegovog jedinorođenog Sina. Isus ne prihvaća proslavljanje od onoga tko je tužitelj svoje braće. Neka ne prođe dan a da ne liječimo i zacjeljujemo stare rane. Njegujmo ljubav, i neka niti jedna zloslutna riječ ne pobjegne s naših usana. Zatvorite ta vrata brzo i držite ih zatvorenima; otvorite vrata gdje Krist stoluje i držite ih otvorenima, jer nam je poznata vrijednost Kristove žrtve i Njegove nepromjenjive ljubavi. Pijte osvježavajuću vodu života s libanonskih izvora, a odbijte mutnu vodu iz doline — vodu tame i sumnjivih osjećaja. Može biti mnogo istinitosti i razloga u optužbama, no hoćemo li pokvariti naš miomiris duha zato što se drugi odijevaju gorčinom? Bože sačuvaj! Niti jedna desetina maštanja o zlu nije vrijedna vremena koje mu posvećujemo ponavljajući ga. Izbacimo iz svojega govora svu uvredljivost, govorimo s ljubavlju i držimo se čvrsto našeg povjerenja u Isusa.

Mi imamo Zagovornika koji uvijek živi i posreduje za nas. Postanimo onda zagovornici načela u ime onih koji griješe. “I budući da imamo velikog svećenika koji je postavljen nad kućom Božjom [ovdje je Njegov zagovor u našu korist], pristupajmo k njemu iskrena srca i sa sigurnim uvjerenjem pošto smo očistili srca od zle savjesti i oprali tijelo čistom vodom. Držimo nepokolebljivim ispovijedanje naše nade.” On je “veliki svećenik milostiv i vjeran u odnosu prema Bogu”. (Hebrejima 10,21-23; 2,17)

Kao što On radi za nas, tako i mi s jednakom ozbiljnošću i pažnjom trebamo promicati međusobno jedinstvo. Krist se molio da naša narav bude jednaka jedinstvu koje postoji između Njega i Njegovog Oca. U svemu što činimo pokušajmo osigurati međusobno povjerenje i ljubav, i na taj način postati odgovor na molitvu Isusa Krista. Nisu sve pretpostavke i zamisli vaše braće ispravne. Ostavimo se loših pretpostavki i maštanja; držimo se blizu Isusu Kristu i sjetimo se bogatog ohrabrenja koje nam je dao, da bismo ga i mi mogli dati drugima. Neka se zavist i ljubomora ugase u izljevima ljubavi iz zdenca Božje ljubavi. Plač onih koji ginu brzo pronalazi put do Njegovog uha. “On će spasiti siromaha koji uzdiše, nevoljnika koji pomoćnika nema.” (Psalam 72,12) (Manuscript 129, 1901.)