Image by Freepik.com
Image by Freepik.com

Potreba crkve za tehnološkom prilagodbom

Duhovnost 19. 01. 2024.

Od Gutenberga do GPT-a (AI, ili umjetne inteligencije) 

Kodak je nekada bio vladajuća snaga u proizvodnji filmova i fotografija. Tijekom dvadesetog stoljeća ta je tvrtka bila sinonim za filmsku fotografiju, upravljajući sa zapanjujućih 90 posto američkog filmskog tržišta. Ali, promjena je ključala unutar vlastitih zidova.

Kodakov inženjer Steve Sasson izumio je 1975. godine prvu digitalnu kameru.[1] Taj prijelomni uređaj, koji je mogao uhvatiti crno-bijele slike rezolucije 0,01 megapiksela, predstavljao je značajan odmak od filma. Sasson je svoj pronalazak pokazao Kodakovim rukovoditeljima, no oni njime nisu bili oduševljeni. Budućnost digitalne tehnologije ugrožavala je Kodakov utvrđen i uspješan posao s filmovima, te su odlučili ne prihvatiti njegov pronalazak.

Kako je stizalo novo tisućljeće, digitalni fotoaparati — koji su se u međuvremenu razvili — i pametni telefoni opremljeni sve boljim kamerama visoke kakvoće počeli su dobivati na ​​popularnosti. Pogodnosti digitalne fotografije svidjele su se potrošačima, pa su počeli napuštati film. Tvrtka Kodak, koja nije na vrijeme prepoznala mogućnosti digitalne fotografije, sporo se prilagođavala takvoj promjeni.

Kad se Kodak počeo usmjeravati na digitalnu tehnologiju, već je bilo prekasno. Ta tvrtka, nekoć vodeća na svojem području, nije mogla pratiti brze promjene u tehnologiji i potrebama potrošača. Tako je došla 2012. godina kad je Kodak napokon podnio zahtjev za stečaj, označivši kraj jednog razdoblja. Takav razvoj događaja služi kao pouka o važnosti spremnosti za nove tehnologije i važnosti sposobnosti prilagođavanja promjenama.

 

Važnost prilagodbe

Slična izvješća mogu se ispričati o bezbrojnim tvrtkama koje su izgubile svoju prednost i tržišnu prevlast zbog neprihvaćanja i neprilagođavanja revolucionarnim tehnologijama u nastajanju — poput interneta, pametnih telefona, digitalne glazbe, električnih vozila i video streaminga — da spomenemo samo neke od njih.

Iako svaki tehnološki izum ne mora izravno utjecati na rad crkve i način na koji ona obavlja svoju službu, mnogo puta se čini kako smo zakasnili kad je riječ o uporabi nove tehnologije u svrhu Božje misije. Takva stvarnost može biti obeshrabrujuća, osobito za članove mlađeg naraštaja koji vide potencijal, ali nemaju ovlasti ili prilike pomoći crkvi pri primjeni te tehnologije.

 

Tehnološki inovatori

Nova tehnologija u nastajanju pruža crkvi određenu mogućnost da u očima i iskustvu šire javnosti pokaže inovativnost. Rano prihvaćanje može, ovisno o primjeni, pokazati važnost i ozbiljnost te pomoći da se Božja poruka prenese na utjecajniji način.

Ne zaboravimo da su upravo protestantski kršćani, kao oni koji su krčili put u tehnološkom smislu, iskoristili jednu od najvećih medijskih revolucija u povijesti — tiskarski stroj. Biblija je postala jedno od prvih velikih djela tiskanih Gutenbergovim strojem. Reformacija možda ne bi imala tako velik i značajan utjecaj da nije bilo te, u svoje vrijeme potpuno nove vrhunske tehnologije.

 

Istraživanje onoga što ima smisla

Dok se svijet danas suočava sa sljedećom tehnološkom revolucijom na području umjetne inteligencije (AI), i prihvaća je, mi moramo biti prvi u razumijevanju, učenju i uporabi alata koje ona omogućuje, na dobrobit službe i evangeliziranja. Međutim, umjetna inteligencija je puno složenija od prethodnog softvera i izuma mobilnih i digitalnih uređaja iz novije povijesti. Stoga je ključno, dok istražujemo što ona pruža i koristimo ono što ima smisla, prepoznati i etičke, teološke i moralne posljedice koje umjetna inteligencija donosi — kako sada, tako i u nadolazećim desetljećima.

“Glupan vjeruje svakoj riječi, a pametan pazi na korak svoj.” (Izreke 14,15)

Neka nam Bog pomogne pri upravljanju sve složenijim svijetom digitalnih pomagala, te pri upravljanju “moćnim alatima” umjetne inteligencije, dok koristimo ono što je dobro i vrijedno u našem evanđeoskom radu i u širenju Radosne vijesti.

Jonathan Walter

  1. [1] Bill Hedrick, “Meet the Inventory of the First Digital Camera,” Photographer, 9. svibnja 2021., https://thephotographeronline.com/current-issue/meet-the-inventor-of-the-first-digital-camera/.