Jutarnji stih

Prave ovce slušaju pravog pastira

“Imam i drugih ovaca, koje nisu iz ovog ovčinjaka; i njih mi treba dovesti; one će čuti glas moj, te će biti jedno stado i jedan pastir.” (Ivan 10,16)

Istinu treba iznositi s božanskom taktičnošću, krotkošću i plemenitošću. Ona bi trebala dolaziti iz srca koje je postalo blago i suosjećajno. Ako želimo pridobiti duše, neka naše riječi budu blage. Bog će biti mudrost onome koji teži za mudrošću s božanskog izvora. Iskoristimo svaku prigodu koja nam se pruži, bdijmo i molimo se i budimo uvijek spremni da s krotkošću i strahom damo razloge svoje nade. Kako ne bismo vršili nepovoljan utjecaj ni na jednu dušu za koju je Krist umro, uzdižimo svoje srce k Bogu kako bismo, kad nam se ukaže prigoda, mogli progovoriti pravu riječ u pravo vrijeme. Ako se budete tako posvetili Božjem djelu, Božji Duh će biti vaš Pomoćnik. Sveti Duh će dati silu riječima ljubavi izgovorenim izgubljenim dušama. Istina izrečena pod djelovanjem Kristove milosti imat će pokretačku snagu.

Božji je plan da se najprije pridobije srce. Kažite istinu i prepustite Njemu da izvrši promjenu i utemelji dušu u načelima. Ne spominjite ono što govore protivnici, nego samo izlažite istinu. Istina može dirnuti srce. Otkrivajte jasno Riječ u svoj njezinoj sili.

Kad se oko nas nagomilaju kušnje, u našim redovima će se pokazati i odvajanje i jedinstvo. Neki koji su danas spremni prihvatiti oružje za borbu, u vrijeme stvarne opasnosti pokazat će da nisu gradili na čvrstoj stijeni i popustit će pred kušnjama. Oni koji su imali veliku svjetlost i dragocjene prednosti, ali se nisu koristili njima, odvojit će se od nas pod ovim ili onim izgovorom. Zato što nisu primili ljubav istine, upast će u zablude neprijatelja; povodeći se za “zavodljivim duhovima” i “naukama đavolskim”, odstupit će od vjere.

Ali, s druge strane, kad se bura progonstva doista sruči na nas, vjerna ovca će čuti glas pravog Pastira. Napori puni samoodricanja uložit će se u spašavanje izgubljenih, i mnogi koji su odlutali iz stada vratit će se da bi slijedili velikog Pastira. Božji narod će se međusobno združiti i jedinstveno istupiti protiv neprijatelja. Zbog zajedničkih opasnosti prestat će borbe za prevlast i neće se više voditi prepirka koga treba smatrati najvećim. Nitko od pravih vjernika neće reći: “Ja sam Pavlov. Ja sam Apolonov. Ja sam Petrov.” (1. Korinćanima 1,12) Svjedočanstvo jednoga i svih će biti: “Prionuo sam uz Krista, radujem se u Njemu kao svom osobnom Spasitelju.”

Ljubav prema Kristu i ljubav prema našoj braći bit će svjedočanstvo svijetu da smo bili s Isusom i da smo se od Njega naučili. Tada će vijest trećeg anđela prerasti u glasan poklič i cijela Zemlja će biti osvijetljena Gospodnjom slavom. (Testimonies for the Church, sv. 6, str. 400,401)

Istinu treba iznositi s božanskom taktičnošću, krotkošću i plemenitošću. Ona bi trebala dolaziti iz srca koje je postalo blago i suosjećajno. Ako želimo pridobiti duše, neka naše riječi budu blage. Bog će biti mudrost onome koji teži za mudrošću s božanskog izvora. Iskoristimo svaku prigodu koja nam se pruži, bdijmo i molimo se i budimo uvijek spremni da s krotkošću i strahom damo razloge svoje nade. Kako ne bismo vršili nepovoljan utjecaj ni na jednu dušu za koju je Krist umro, uzdižimo svoje srce k Bogu kako bismo, kad nam se ukaže prigoda, mogli progovoriti pravu riječ u pravo vrijeme. Ako se budete tako posvetili Božjem djelu, Božji Duh će biti vaš Pomoćnik. Sveti Duh će dati silu riječima ljubavi izgovorenim izgubljenim dušama. Istina izrečena pod djelovanjem Kristove milosti imat će pokretačku snagu.Božji je plan da se najprije pridobije srce. Kažite istinu i prepustite Njemu da izvrši promjenu i utemelji dušu u načelima. Ne spominjite ono što govore protivnici, nego samo izlažite istinu. Istina može dirnuti srce. Otkrivajte jasno Riječ u svoj njezinoj sili.Kad se oko nas nagomilaju kušnje, u našim redovima će se pokazati i odvajanje i jedinstvo. Neki koji su danas spremni prihvatiti oružje za borbu, u vrijeme stvarne opasnosti pokazat će da nisu gradili na čvrstoj stijeni i popustit će pred kušnjama. Oni koji su imali veliku svjetlost i dragocjene prednosti, ali se nisu koristili njima, odvojit će se od nas pod ovim ili onim izgovorom. Zato što nisu primili ljubav istine, upast će u zablude neprijatelja; povodeći se za “zavodljivim duhovima” i “naukama đavolskim”, odstupit će od vjere.Ali, s druge strane, kad se bura progonstva doista sruči na nas, vjerna ovca će čuti glas pravog Pastira. Napori puni samoodricanja uložit će se u spašavanje izgubljenih, i mnogi koji su odlutali iz stada vratit će se da bi slijedili velikog Pastira. Božji narod će se međusobno združiti i jedinstveno istupiti protiv neprijatelja. Zbog zajedničkih opasnosti prestat će borbe za prevlast i neće se više voditi prepirka koga treba smatrati najvećim. Nitko od pravih vjernika neće reći: “Ja sam Pavlov. Ja sam Apolonov. Ja sam Petrov.” (1. Korinćanima 1,12) Svjedočanstvo jednoga i svih će biti: “Prionuo sam uz Krista, radujem se u Njemu kao svom osobnom Spasitelju.” Ljubav prema Kristu i ljubav prema našoj braći bit će svjedočanstvo svijetu da smo bili s Isusom i da smo se od Njega naučili. Tada će vijest trećeg anđela prerasti u glasan poklič i cijela Zemlja će biti osvijetljena Gospodnjom slavom. (Testimonies for the Church, sv. 6, str. 400,401)


Komentiraj