Predsjednik Kršćanske adventističke crkve na sastanku s glavnim tajnikom UN-a

Vijesti 9. 04. 2015.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda, Ban Ki-moon, tijekom privatnog sastanka s predsjednikom Kršćanske adventističke crkve, Tedom N. C. Wilsonom, izrazio je zabrinutost zbog sve veće vjerske nesnošljivosti diljem svijeta, te pozvao Kršćansku adventističku crkvu na suradnju s Ujedinjenim narodima u pomaganju ljudima.

Wilson, prvi predsjednik adventističke crkve koji se sastao s glavnim tajnikom UN-a, istaknuo je kako crkva već dugo podupire vjersku slobodu, te je izrazio spremnost na suradnju u inicijativama koje slijede Kristovu službu pomaganja ljudima na tjelesnom, mentalnom, društvenom i duhovnom području.

Ganoune Diop, zamjenik direktora Odjela za odnose s javnošću i vjersku slobodu, rekao je kako njegov odjel ozbiljno prihvaća Isusove riječi da smo „sol zemlji“ i „svjetlo svijeta“ (Matej 5,13-14).
„Predstavnici ovog odjela sastaju se s političkim i vjerskim vođama svih država, a da pri tome ne gube razlikovni adventistički identitet niti čine bilo kakve ustupke“, rekao je Diop koji je bio prisutan na sastanku.

Ban Ki-moon se u ponedjeljak nešto nakon 12.00 sati sastao s Wilsonom, Diopom i Johnom Grazom, direktorom Odjela za odnose s javnošću i vjersku slobodu. Sastanak je održan u uredu glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, u New Yorku, a trajao je oko 45 minuta.

Sastanak je dogovoren uz osobno zalaganje veleposlanika Josepha Vernera Reeda, glavnog podtajnika UN-a i prijatelja Kršćanske adventističke crkve, koji je redovito komunicirao s Diopom kako bi se sastanak i ostvario, priopćio je Diop.

„Doista je bila prednost susresti se s glavnim tajnikom i čuti njegov poziv na suradnju u pomaganju čovječanstvu,“ rekao je Wilson za časopis Adventist Review.

„Adventisti bi trebali biti spremni svjedočiti za Gospodina kamo god idu i govoriti o Božjim blagoslovima u vlastitu životu i o onome što možemo učiniti u Njegovo ime“, rekao je. „Svijet očekuje ovakvu vrstu božanski nadahnutog svjedočanstva s jasnim odgovorima na današnje probleme“.

Ban Ki-moon je govorio o globalnim problemima kao što su siromaštvo i neobrazovanost prije no što je progovorio o vjerskoj nesnošljivosti koja je diljem svijeta dosegla neusporedivu razinu. Samo prošli tjedan militantna islamistička skupina usmrtila je 148 osoba u napadu na kršćane na kenijskom sveučilištu. ISIS i ostale ekstremističke organizacije u Iraku, Siriji, Nigeriji, Libiji i drugdje, zadnjih su mjeseci ugrožavale kršćane i neke druge vjerske skupine, često i smrtonosnim nasiljem.

Ban Ki-moon je naglasio kako vjeruje da bi ljudi trebali njegovati poštovanje prema svima, uključujući i one koji su druge vjere. Rekao je kako uvažava rad Kršćanske adventističke crkve na unaprjeđivanju vjerske slobode, te na područjima obrazovanja, zdravlja i humanitarnog pomaganja kroz ADRA-u (Adventist Development and Relief Agency). ADRA je surađivala s Ujedinjenim narodima u pomaganju izbjeglicama na Srednjem Istoku i drugdje.

Wilson je zahvalio Ban Ki-moonu za sastanak i govorio mu je o različitim crkvenim inicijativama koje su u skladu s misijom UN-a.

„Imali smo izvrstan sastanak s glavnim tajnikom i nekim njegovim suradnicima, te smo im govorili o djelovanju Kršćanske adventističke crkve“, rekao je Wilson. „Usredotočili smo se na područja na kojima bi Kršćanska adventistička crkva mogla pomoći, poput vjerske slobode, slobode savjesti, etičkih i duhovnih vrijednosti, poštivanja ljudskog dostojanstva, vođenja obitelji, poticanja mladih ljudi, te temeljnih ljudskih potreba kao što su čista voda i osnovno obrazovanje.“

Wilson je dodao: „Samo ako nas vodi Gospodin mi možemo biti istinski učinkoviti u dosezanju svijeta pripremajući ljude za skori Kristov dolazak tako što ćemo izvršavati Isusovu praktičnu službu u sili Svetog Duha.“

Nešto ranije toga dana sastali su se Ban Ki-moon i tanzanijski predsjenik Jakaya Kikwete, s kojim se i Wilson susreo u veljači, tijekom posjeta Istočno-afričkoj državi.

John Graz je na sastanku s Wilsonom iznio kratko izvješće o najvećim kongresima koje je organizirala s crkvom povezana Međunarodna udruga za vjersku slobodu koja promiče vjersku slobodu i crkvenu potporu članku 18. Svjetske deklaracije o ljudskim pravima, koji kaže da svatko ima pravo „promijeniti svoju religiju ili vjerovanje“.

Glavni tajnik Međunarodne udruge za vjersku slobodu, John Graz, bio je ohrabren uočivši zabrinutost Ban Ki-moona zbog vjerske netrpeljivosti, te njegovu želju da vidi ljude dobre volje kako zajednički rade na donošenju pravde i slobode.

„Bio je to povijesni sastanak između glavnog tajnika UN-a i predsjednika Kršćanske adventističke crkve o stanju u svijetu i načinu na koji možemo pomoći ljudima koji žive u vrlo teškim okolnostima“, rekao je Graz.

„Kao Isusovi učenici želimo pomagati ljudima, osobito obespravljenima, progonjenima te onima s kojima se postupa nepravedno“, rekao je. „Na ovaj način s UN-om imamo zajedničke temeljne vrijednosti.“

Diop je rekao kako je i on zamijetio da crkva i UN mogu surađivati, osobito na iskorjenjivanju siromaštva, te promicanju obrazovanja i zdravstvene skrbi.

„Zadivljujući portfelj koji je Kršćanska adventistička crkva razvila po pitanju služenja cijeloj ljudskoj obitelji usklađen je s ciljevima UN-a iznesenim u Tisućljetnim razvojnim ciljevima te Održivim razvojnim ciljevima“, izjavio je Diop.

Adventist Review