Priča o dvije vatre

17. 11. 2022.

“Kad iziđoše na kopno, opaziše kruh, razgorjelu žeravu i na njoj ribu. … Reče im Isus: ‘Dođite i doručkujte!’ … Pošto su doručkovali, Isus upita Šimuna Petra: ‘Šimune, sine Ivanov, ljubiš li me više nego ovi?’ ‘Da, Gospodine — odgovori mu — ti znaš da te ljubim.’ ‘Pasi jaganjce moje!’ reče mu Isus. Upita ga drugi put: ‘Šimune, sine Ivanov, ljubiš li me?’ ‘Da, Gospodine — odgovori mu — ti znaš da te ljubim.’ ‘Pasi ovce moje!’ reče mu Isus. Upita ga treći put: ‘Šimune, sine Ivanov, ljubiš li me?’ Ražalosti se Petar što ga upita po treći put: ‘Ljubiš li me?’ pa mu reče: ‘Gospodine, ti znaš sve. Ti znaš da te ljubim.’ ‘Pasi ovce moje!’ reče mu Isus.” (Ivan 21,9-17)

Sve je počelo i završilo kraj dvije vatre. Prije prve vatre Petar je bio najenergičniji od svih učenika, koji je rekao Isusu da Ga nikada neće iznevjeriti, da će Ga slijediti kamo god ga put poveo — čak i u tamnicu ili smrt. Tvrdio je da je spreman položiti svoj život za Krista.

A onda se odigrao događaj kraj vatre oko koje su stajali sluge velikog svećenika i određeni službenici da bi se zagrijali (Ivan 18,18). Petar im se pridružio. Bio je to koban potez. Počevši od te vatre, on je korak po korak triput zanijekao Krista, na kraju psujući i zaklinjući se da Ga ne poznaje. U danima i noćima agonije koji su uslijedili, Petar nije mogao sebi oprostiti. Sagriješivši na gotovo nezamisliv način, nije mogao izbjeći odgovarajuću krivnju zbog svoje izdaje. Život je izgubio svoju iskru.

Druga vatra podsjetila je Petra na prvu. Miris vatre probudio je sjećanje. Isus je znao što je on učinio. Bog je znao. Ivan je znao. I Petar je znao. Čak ni samo uskrsnuće nije moglo odagnati njegov osjećaj krivnje i sjećanje koje ga je progonilo. Samo ponovni posjet takvom prizoru mogao bi pomoći u izlječenju.

Oko druge vatre ponovno je značajan broj tri. Međutim, ovog puta odnosi se na tri Isusova pitanja i tri Petrova očajnička odgovora. Kako oganj sagorijeva, broj tri postaje podsjetnik na Petrovu izdaju Janjeta koje uzima grijeh svijeta (Ivan 1,29). I na Petrovo neizrecivo olakšanje, Janje uzima njegov grijeh. Ali Isus ne kaže samo: “U redu je, zaboravi to.” Ne, triput On ponavlja nalog svojem palom učeniku da radi za Njega.

U ovom izvještaju ima nešto za svakoga od nas. Ako smo uopće budni za duhovne stvari, zapazit ćemo miris ognja u zraku koji udišemo. Međutim, tu je također naš Gospodin spreman ne samo da nam oprosti, već i da nas obnovi.

 

Preporučujemo: