Jutarnji stih

Prodaja knjiga u baru

“Ujutro sij svoje sjeme, a navečer nek’ ti ruka ne počiva. Jer ne znaš da li će biti bolje ovo ili ono, ili će oboje biti jednako dobro.” (Propovjednik 11,6)

Jednog tjedna osjetio sam poticaj da kolportiram na Odjelu za civilno zrakoplovstvo aerodroma Mongu. Nakon mnogo molitava i pripreme, poslušao sam taj poticaj i otišao nuditi knjige različitim ljudima na aerodromu.

Dok sam bio usred jedne takve prezentacije, u prostoriju je ušao mladić i prekinuo me: “Gospodine, netko bi vas želio vidjeti.” Završivši pokazivanje knjiga, požurio sam za svojim vodičem. On me je uveo u bar, samo pokazao na jednog čovjeka i otišao.

U baru sam upoznao gospodina Mwalu, koji je pred sobom imao piće. Bez nekog oduševljenja pokazao sam mu zdravstvenu knjigu, koju je on ubrzo kupio. Kada sam se spremao na odlazak, na moje iznenađenje, čovjek me je pozvao natrag rekavši: “Gospodine, je li to sve što imate?”

Osjećao sam se neugodno pritisnut osjećajem krivnje što sam podcijenio zanimanje ovog čovjeka. Brzo sam se usredotočio i pokazao mu komplet knjiga The Bible Story (Biblijski događaji). Čovjek je oduševljeno naručio čitav komplet koji sam mu donio već sljedećeg dana. Otad je taj čovjek kupio mnogo naših knjiga. Vidim ih svaki put u njegovoj kući kad god mu donosim knjige koje je naručio. On kaže da ih članovi njegove obitelji čitaju, iako su svi pripadnici druge vjeroispovijedi.

Dok sam se toga dana s aerodroma vraćao kući, stalno sam se pitao: Što bi bilo da nisam otišao tamo toga dana? Što bi se dogodilo da sam se osjećao odviše “svetim” i da nisam ušao u taj bar i sreo se s kupcem tamo gdje se nalazio? Što bi bilo da me nije pozvao nakon što sam mu prodao samo jednu knjigu? To su pitanja koja sam često razmatrao od toga dana.

Ellen G. White je zapisala: “Postoje mnoga mjesta na kojima se ne čuje glas propovjednika, mjesta do kojih se može stići samo pomoću naših izdanja.” (Colporteur

Ministry, str. 4) Molim se da uvijek budem otvoren za Božje vodstvo čak i na mjestima koja neki mogu nazvati “nesvetim” i doprem do svakoga, čak i onih koji možda ne izgledaju kao tragaoci za istinom.

Munukayumbva Situmbaeto, Zambija


Komentiraj