Pronalaženje nekadašnjeg puta

16. 04. 2015.

“Ovako govori Jahve: Stanite na negdašnje putove, raspitajte se za iskonske staze: Koji put vodi k dobru? Njime pođite i naći ćete spokoj dušama svojim!” (Jeremija 6,16)

Odrastao sam u katoličkom domu i njegujem uspomene na nevino djetinjstvo pod brigom moje drage majke i oca zaštitnika. Tijekom odrastanja, međutim, upao sam u loše društvo i moji problemi su počeli i trajali sve do kasnih pedesetih.

Godine 2006. dao sam obećanje da ću činiti Božju volju. Počeo sam čitati svoju staru, prašnjavu Bibliju, nagnut nad njom nakon povratka s posla ili vikendima. Moja potraga za istinom također me je navela da čitam mnoge kršćanske knjige, uključujući Isusov život i Veliku borbu, koju je moja žena kupila od literarnog evanđelista 1988. godine. U to sam vrijeme smatrao Veliku borbu uvredljivom knjigom i skoro sam je bacio. Samo su je mnogi biblijski citati čuvali od plamena. Sada, godinama poslije, dok sam je pokušavao ponovno čitati, obuzimali su me isti stari negativni osjećaji kao i 1988. Đavao je dao sve od sebe da me odvoji od te knjige. Međutim, Sveti Duh me stalno poticao dok je nisam pročitao – u početku s teškoćama i ljutnjom, ali na kraju s jasnoćom uma.

Otad sam pročitao Veliku borbu nekoliko puta. To mi je pomoglo da razumijem Bibliju i navelo me na tekst u Jeremiji 6,16-19, gdje sam pronašao “negdašnji put” i otkrio pravu subotu, i zbog toga se obratio na nauk Adventističke crkve. Nitko mi nije propovijedao i nitko me nije obratio. Skoro četiri godine naša kuća je bila crkva. Subotom smo čitali Bibliju, pjevali pjesme hvale i molili se. Nedjeljom smo obavljali uobičajene poslove. Krunidbeni čin ovog hoda s Bogom je bio kad smo moja supruga i ja s naše četvero djece bili kršteni u listopadu 2011. Bio je to najljepši dan!

Pronalaženje “negdašnjih putova” u šezdesetoj godini života nije bilo lako. Čak se i danas mnogi ljudi protive mojem pristupanju onome što oni nazivaju “kultom”. Međutim, ja se i dalje molim za članove moje šire obitelji koji još nisu pronašli radost ove vijesti, ali koji su stajali pokraj mene u mojim divljim godinama bezakonja i sebičnosti. Također sam zahvalan onom literarnom evanđelistu koji je prodao te dvije knjige mojoj ženi prije mnogo godina. Slava Bogu, jer je On Bog tih “negdašnjih putova” – Bog “iskonskog puta.”

Sheyin Nenda Kachim, Nigerija