Protivite se Sotoni

3. 09. 2013.

“Nikakva kušnja veća od ljudske snage nije vas zadesila. Bog je vjeran i neće dopustiti da budete kušani preko vaših snaga, nego će vam zajedno s kušnjom dati sretan ishod, da je možete pobijediti.” (1. Korinćanima 10,13)

Hoće li se čovjek uhvatiti za božansku silu i odlučno i ustrajno se usprotiviti Sotoni, kao što mu je Krist pružio primjer kada se sukobio s neprijateljem u pustinji kušnje? Bog ne može izbaviti čovjeka protiv njegove volje, istrgnuti ga usprkos njegovoj volji iz zamki Sotoninih lukavstava. Čovjek mora djelovati svojom ljudskom snagom uz pomoć Kristove božanske sile da bi se odupro i pobijedio po svaku cijenu. Ukratko, čovjek mora pobijediti onako kako je Krist pobijedio. I tada, pobjedom koju je imao prednost postići u Isusovo svemoguće ime, može postati baštinik Božji i subaštinik s Isusom Kristom. To se ne bi moglo dogoditi kada bi Krist sam obavio cjelokupno djelo pobjede. Čovjek mora obaviti svoj dio; on mora i sam postati pobjednik snagom i milošću koju će dobiti od Krista. Čovjek mora postati Kristov suradnik u djelu pobjede! (4T 32,33)
žrtve se zlih navika moraju potaknuti da shvate kako trebaju učiniti napor za sebe same. Drugi će se možda najozbiljnije založiti da ih podignu, Božja će im milost biti besplatno ponuđena, Krist će im uputiti svoj usrdni poziv, Njegovi će im anđeli služiti; ali sve će to biti uzalud sve dok oni sami ne ustanu da biju bitku za svoje osobno dobro. …
Oni koji u Krista stave “nadanje svoje” neće postati robovi nijednoj nasljednoj ili stečenoj navici. Namjesto da budu okovani lancima niže prirode, oni će moći ovladati svakom željom i strasti. Bog nas nije ostavio da se borimo sa zlom u svojoj osobnoj ograničenoj sili. Ma koliko bili jaki naši nasljedni ili stečeni nagoni k zlu, mi možemo pobijediti silom koju nam je On spreman dati. (Put u bolji život, str. 101—176)
Najsnažnija iskušenja ne mogu biti izgovor za grijeh. Bez obzira kako je velik pritisak iskušenja na dušu, prijestup je uvijek naš vlastiti čin. Ni zemlja ni pakao nemaju vlast prisiliti nikoga da čini zlo. Sotona napada naše slabe točke, ali mi ne moramo biti pobijeđeni. Bez obzira na to kako su oštri ili neočekivani napadi, Bog je osigurao pomoć i Njegovom silom mi možemo pobijediti. (Patrijarsi i proroci, str. 349)