Photo by Nsey Benajah on Unsplash
Photo by Nsey Benajah on Unsplash

Prvo: Bog na prvom mjestu!

Iskustva 9. 12. 2022.

Modesty Kakula, poslovni čovjek iz Namibije, ima neobičan način obznanjivanja Isusa. Krilatice naslikane na njegova tri automobila izjavljuju: “Najvažnije: Bog na prvom mjestu.”

Modestyjev novi pristup misiji započeo je kad mu je njegov prvi poslodavac ponudio da kupi automobil za 50.000 namibijskih dolara (4.000 američkih dolara) u gradu Katima Mulilo. Modesty, koji je završio dvije godine srednje škole i nedavno se oženio, marljivo je radio i uspio u četiri mjeseca isplatiti sve osim 5.000 namibijskih dolara. Tada se njegov poslodavac predomislio i podigao cijenu automobila na 60.000 namibijskih dolara. “Zašto mijenjate cijenu sada kad ću završiti s plaćanjem?” upitao je Modesty.

Nekoliko mjeseci kasnije, kad je Modesty isplatio sve osim dodatnih 5.000 namibijskih dolara, njegov je poslodavac povećao cijenu na 70.000 namibijskih dolara. Modesty je ponovno pokušao otplatiti automobil i, na njegovo iznenađenje, poslodavac ga je tada optužio da nije platio ništa. Slučaj je završio na sudu, a sudac je presudio u korist Modestyja. Ali poslodavac je bijesno rekao sudu: “Dobit će automobil samo preko mene mrtvog.” Modestyjeva supruga, Rebecca, šapnula je svojem suprugu nešto na uho, a zatim zatražila da se obrati sudu. Uplakano je rekla: “Neka zadrži automobil. Bog će nama pokazati put.”

Poslodavac je Modestyju vratio 22.000 namibijskih dolara i otpustio ga.

Kod kuće je Modesty, bez posla i prihoda, u suzama izlio svoje srce Bogu. Dok se molio, slučajno je srušio svoju Bibliju na pod. Uzimajući otvorenu Bibliju, njegove su oči ugledale redak u Poslanici Rimljanima 8,28: “Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani.”

To!” uzviknuo je Modesty dok su mu mir i sigurnost ispunjavali srce.

Sljedećeg jutra zazvonio je telefon dok je Modesty još bio u krevetu. Nepoznati muški glas ponudio mu je da mu proda automobil za 23.000 namibijskih dolara.

Modesty je požurio u čovjekovu kuću. Naravno, automobil ga je čekao. Na Modestyjeve nagovore čovjek je spustio cijenu na 22.500 namibijskih dolara, a Modesty je posudio novac od svojih roditelja i platio iznos.

Kako bi svima svjedočio o Božjoj dobroti, Modesty je odmah iznad stražnjeg stakla istaknuo krilaticu: “Najvažnije: Bog na prvom mjestu!” Modesty je danas stariji poslovni čovjek s tri automobila, od kojih svaki pronosi takvu krilaticu iznad stražnjeg stakla. Gdje god njegovi automobili idu, ljudi pokazuju prstom i govore: “Najvažnije: Bog na prvom mjestu!”

Ovo misijsko iskustvo oslikava cilj misije br. 2 Strateškog plana Crkve adventista sedmog dana “Ja ću ići”: “Ojačati i još više obogatiti adventističko dosezanje u velikim gradovima.” Pročitajte više na: IWillGo2020.org.

Pisac: Ocrhain Matengu