Pula: Gospel u dvorištu 2023

Adventpress 22. 09. 2023.

Kao i svake godine, i ove smo održali gospel koncert u dvorištu pulske adventističke crkve. Zamisao o takvom koncerta je bila da se što više iskoristi prilika tijekom ljetnih dana kad je crkva puna naših dragih prijatelja, članova obitelji, braće i sestara koji gostuju ili se vraćaju u svoju nekadašnju crkvu. Stoga se i koncert uvijek održava kad je crkva najviše puna. Ovog ljeta to je bilo 12. kolovoza 2023.

Iako je koncert već tradicionalan, ova je godina ipak po nečemu bila posebna. Naime, u svibnju se održao sabor vjernika iz dijaspore u Münchenu, kojemu sam osobno prisustvovao jer me je medijski tim iz Münchena pozvao da pomognem oko tehnike. Dok sam sudjelovao u programu, oduševio sam se slavljenjem našega Gospodina koje su pripremili vjernici iz dijaspore. To je bilo veliko, glasno, osjećajno, iskreno i vrlo ohrabrujuće slavlje. Nadmašilo je sva moja očekivanja. Najviše je me oduševila himna sabora “Na putu kući”, koju je skladao Vlado Piroški. Ta pjesma vraća nadu i daje odgovor na pitanje gdje se mi sada nalazilo; ona daje smisao zbog cilja prema kojemu se krećemo. Izvedena pjesma puna sile dotaknula me je i ohrabrila. Tada sam odlučio da na ljeto u Puli imamo ljetni koncert pod geslom: “Na putu kući”. Zbor crkve Felbach iz Stuttgarta je, kao i prošlog ljeta, izrazio spremnost da dođe i da zajedno izvedemo nekoliko zborskih pjesama, tako da smo s njima u gostima imali pravi glazbeni i duhovni doživljaj.

Osim njih bilo je i domaćih izvođača, kao i gostiju iz raznih crkava. Ali ono najvažnije, a što se nadam da će uvijek ostati na svakom takvom koncertu, jest da je Božji Duh bio prisutan među nama u svakoj noti, riječi i trenutku. Bez tog čimbenika nema nam uspješnog nastupa. I da ponovim, gospel mora biti snažan, ali osjećajan, iskren i ponizan, moćan i ohrabrujuć. Ako takav bude, i ako na taj način Bog dotakne ljude — hvala Ti, Bože — isplatit će se sav trud!

Boris Golubić