Pula: Zašto želiš biti kršten(a)?

23. 10. 2011.

“Zašto želiš biti kršten?” – pitanje je na koje je odgovorilo šest mladih iz Pule: Patrik (17) i Anela (14) Vale, Sara (17) i Nikola (15) Lukić, Ivan Žufić (15), Alen Hadžiefendić (24) i Drena Matošević iz Rovinja. “Sveti Duh me je potaknuo.” “Zašto čekati?” “Ja i dom moj služit ćemo Gospodinu.” “Želim javno reći ljudima, anđelima, Bogu i Sotoni da pripadam Bogu…” – samo su neki od odgovora krštenika kojim su izrazili svoju vjeru u Boga.

Svečano bogoslužje s mnoštvom glazbenih točaka, kratkim govorima kandidata za krštenje i prigodnom propovijedi održano je u subotu 17. rujna ujutro, dok je obred biblijskog krštenja održan poslijepodne na jednoj od najljepših plaža u Puli, u Gortanovoj uvali. Po lijepom vremenu i toplom moru u nazočnosti više od 150 osoba, od kojih je većina ovakav obred prvi put vidjela u svom životu, i dirljivi prizori predanja izazvali su kod mnogih odluku da o Bogu saznaju nešto više ili da obnove svoju zajednicu s Bogom.

Posebno je bilo zanimljivo promatrati razgovore dvoje mladih krštenika srednjoškolaca, koji su pozvali 40-ak učenika iz svoje škole, kako objašnjavaju što je krštenje, što su i zašto se krstili. Na mnoštvo pitanja svoje rodbine odgovarali su i roditelji krštenika. Ukratko: svečan, dostojanstven, duhovan i javan događaj kakvog bismo trebali često prakticirati kada to vremenske prilike dopuštaju.

Grad Pula i Policijska uprava Pula izišli su u susret i bez problema odobrili održavanje ovog vjerskog skupa, dok je regionalni list “Regional expres” popratio događaj na svojim web stranicama.

Svakako treba napomenuti da su u duhovnoj pripremi ovih kandidata za krštenje sudjelovali vjernici-laici, umirovljeni pastor i pastor mjesne crkve. Većina krštenika aktivno je uključena u misijske aktivnosti kroz video službu naviještanja Evanđelja.

Uz ovo krštenje u rujnu, još jedno krštenje planiramo do kraja ove godine. Adventisti iz Pule propovijedaju, a Sveti Duh potiče zainteresirane na odluku.

Janko Žufić