Vijesti

Rektorova nagrada za adventističke studente Andreu Bistrović i Jakoba Wernera

U srijedu 20. lipnja 2012. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu u prepunoj dvorani Auditorium Maximum rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš dodijelio je 96 Rektorovih nagrada za najbolje radove i 16 posebnih Rektorovih nagrada za iznimna studentska ostvarenja.

Svi studenti preddiplomskih i diplomskih studija  Sveučilišta u Zagrebu mogli su prijaviti svoje radove za ove nagrade do 2. svibnja 2012. godine. To je ove godine učinilo 213 studenata.  Povjerenstvo za dodjelu Rektorove nagrade pregledalo je sve prijavljene radove i dostavilo rektoru prijedlog nagrađenih. Konačnu odluku o dobitnicima donio je rektor prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš. Temeljem njegove odluke, Rektorovu nagradu je ove godine dobilo njih 96 među njima i studentica Andrea Bistrović, vjernica adventističke crkve Zagreb Centar. Njen rad koji je radila zajedno s kolegicom Mateom Dedić, pod naslovom „Klasična i mikrovalovima potpomognuta sinteza novih 5-alkilnih i furo[2,3-d]pirimidinskih derivata i njihovo antitumorsko djelovanje“, donio je vrlo značajno otkriće. Andrea i Matea sintetizirale su spoj koji je pokazao izraženo i selektivno citostatsko djelovanje protiv malignih tumorskih stanica karcinoma vrata maternice (HeLa), porijeklom iz čovjeka.

Za posebnu Rektorovu nagradu zaprimljeno je 25 prijedloga a nagrađeno je 16 radova među kojima i rad tima u kojem je bio student Jakob Werner, također vjernik adventističke crkve Zagreb Centar.  Na području društvenih znanosti, on je u timu za razvoj i suradnju sudjelovao na projektu „Zlatni indeks“ koji je dobio posebnu Rektorovu nagradu. „Zlatni indeks“ također je nagrada koju je osmislio ovaj tim, kojom se želi potaknuti  poduzeća, neovisno o tome gdje se nalazila, da više investiraju u obrazovanje. Na taj način promoviraju se ona poduzeća i institucije koje svojim radom i djelovanjem sudjeluju u studentskom životu i potpomažu njihove projekte. Dignuti kvalitetu studiranja na višu razinu kako bi naša domaća Sveučilišta ušla u krug najboljih, cilj je ove nagrade. To bi trebalo pridonijeti zadovoljstvu mladih te njihovoj odluci da ostanu u Hrvatskoj i tu koriste svoju stručnost. Jakob je svojom stručnošću i talentom itekako pridonio ovogodišnjem nagrađenom projektu „Zlatni indeks“.

Andrea Bistrović završila je četvrtu godinu Fakulteta kemijskog inžinjerstva i tehnologije. Na svom studentskom putu često se morala boriti da joj ispite koji su bili subotom prebace na neki drugi dan u tjednu, zbog njenog vjerskog uvjerenja. U tome je uspijevala i imala lijepa iskustva. Svojim zalaganjem bila je među pet najboljih studenata, što je potvrdila i ovom Rektorovom nagradom.

Jakob Werner na petoj je godini studija, tj. na drugoj godini diplomskog studija Računarstva i matematike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, matematičkog odsjeka. Kao izvrstan student, poseban je ne samo po posebnoj Rektorovoj nagradi već i po svom vjerskom uvjerenju te po mnogim projektima s kojima se bavi. Između ostalog  radi i kao webmaster službene stranice Kršćanske adventističke crkve www.adventisti.hr  te pjeva u gospel ansamblu Agape.

Darko Kovačević