“Ruka podrške” Bosni i Hercegovini

Adventpress 5. 03. 2023.

Sve dobre priče s dalekosežnim utjecajem koje donose trajno dobro počinju na koljenima. Tako je počela i ova. U listopadu 2021. godine u Sarajevu se okupio maleni tim, s velikom oduševljenošću i željom da se u novim mjestima u Bosni i Hercegovini otvori ili ponovno pokrene rad klubova zdravlja. Plan je bio započeti rad predavanjima o postizanju emocionalne kompetencije i upravljanje motivacijom kao uvod u seminar mršavljenja “Ultimativni vodič za transformaciju 2022.” Možete se zapitati kakve veze imaju emocije i motivacija sa seminarom
mršavljenja.

Do sada su održana tri seminara mršavljenja, tijekom kojih se ispostavilo da imaju mnogo, a kod određenog broja ljudi upravo one čine važnu kariku na putu izlječenja. Samoregulacija, to jest emocionalna kompetencija, predstavlja jednu od važnih karika na putu ozdravljenja, čak i za one koji ne spadaju u skupinu “emocionalnih prejedača”, to jest osoba koje jelom zatomljuju emocionalnu glad i potrebe. Sposobnost osjećanjja vlastitih emocija te njihovo osvještavanje predstavlja vrlo važnu vještinu koja se uči i potrebna je doslovno svima, a osobito onima koji žele postići i održati optimalnu tjelesnu masu. Cilj nam je stoga bio ponuditi konkretna pomagala samopomoći za razvoj emocionalne kompetencije, da bi se dugoročno mogli zaštititi od skrivenih stresova koji sabotiraju svaku dobru namjeru i volju kad je u pitanju mršavljenje.

Budući da su do nas već bili doprli glasovi o dobrim rezultatima projekta inovativne evangelizacije i djelovanju Centra za savjetovanje i podršku “Helping Hand — Ruka podrške” u Puli, u pomoć smo pozvali dva stručnjaka, dr. med. Paula Zlatka Pavlovića i mr. teol. Mišu Havrana, koji su se nesebično odazvali. Predavanja su održana u četiri grada — Sarajevo, Mostar, Zenica i Tuzla — kako je planirano, od 5. do 8. prosinca 2022. godine. Negdje su dvorane bile prepune, negdje manje pune, no u svakom gradu je to bila posebna gozba prijateljstva, znanja i duhovnosti kojom smo se pogostili. Predavači su na vrlo nadahnjujuć, neposredan i zanimljiv način odgovorili na potrebe prisutnih: “Kako voditi svoj život, dobiti nadu, razumijevanje vlastitih emocija i konkretna pomagala u nadilaženju osobnih izazova u sigurnom okruženju.” Dr. Zlatko Pavlović je podijelio u čemu počiva vrlo važna veza i razlike između osjećaja i emocija i ponudio rješenje kako se nositi s promjenama na emocionalnom području.

S druge strane, mr. Mišo Havran je razjasnio vječitu dvojbu: Što je motivacija i koliko je važno razumjeti procese promjene koji počinju motivacijom, odlukama i željama, ali zapravo sve ovisi o namjeri pojedinca u postizanju zadanih ciljeva. Predavači su nesebično ponudili svoju pomoć i suradnju s njima u budućnosti, na način da putem Zooma, to jest online, pruže psihološku ili duhovnu podršku za sve one koji to žele. Iza nas su vrlo intenzivna četiri dana putovanja, predavanja, interakcije, sklopljenih prijateljstava i druženja, i svakako nezaboravno iskustvo. Naša srca su neizmjerno zahvalna za stručnjake iz Hrvatske koji su nesebično i bez prezanja pohrlili u pomoć našim potrebama, noseći dio našeg tereta u radu za druge. Bosna i Hercegovina je golemo područje rada s posebnim i velikim potrebama.

Naša je želja da svim članovima Klubova zdravlja pomognemo kroz sve aktivnosti pronaći ne samo zdravlje, već svrhu života, mir, radost i spasenje u Kristu. Sjetite nas se u vašim molitvama!

Željka Kunoš-Anjum