Ruski patrijarh Kiril ukazuje na biblijski dan odmora

Biblija 3. 05. 2012.

Moskovski patrijarh i patrijarh cijele Rusije Kiril dao je vrlo zanačajnu izjavu za cijeli kršćanski svijet. U vrijeme kad mnogi protestantski vođe promiču herezu da je Deset Božjih zapovijedi ukinuto, patrijarh Kiril ukazuje na potrebu čovjeka za tjednim odmorom, upravo ono zbog čega je Bog dao subotnji dan.

Svima je poznata četvrta Božja zapovijed — “Sjeti se da svetkuješ dan subotni…” (Izlazak 20,8) Međutim, rasprava oko nje traje stoljećima. Je li čovjeku potreban odmor svakog tjedna? Koji je dan Bog blagoslovio i naredio da ga se sjećamo — subotu ili nedjelju? Ostaje li na snazi ova zapovijed i u 21. stoljeću?

Na prvom mjestu, zapovijed o tjednom odmoru, “Sjeti se da svetkuješ dan subotni…” je jedna od Deset Božjih zapovijedi, ona je ista kao i zapovijed: “Ne učini preljuba”, “Ne ukradi”, “Poštuj oca svoga i majku svoju”. Zanemarivanje tjednog subotnjeg odmora može dovesti do neželjenih posljedica, gubitka zdravlja i neplaniranog odlaska u bolnicu. Pa zar onda nije bolje da poštujemo Božju zapovijed koja nas uči da šest dana radimo, a sedmoga da se odmaramo — “Sjeti se da svetkuješ dan subotni…”?

Vrlo je važno da se kao kršćani podsjetimo da je Gospodin Isus svetkovao subotu (Luka 4,16) i poučavao je narod da je On kao Gospodar veći od tradicije (Matej 15,3). Zanimljivo je da moderna “zapadna” tradicija smatra držanje Božjih zapovijedi legalizmom, dok Sveto pismo naziva kršenje Zapovijedi bezakonjem. Božji Sin je napomenuo da nije došao ukinuti Zakon, već da ga ostvari i uzdigne (Matej 5,17; Izaija 42,21). Apostoli su takođe imali običaj svetkovati subotu (Djela 16,13). Biblijsko obilježje svetih koji pripadaju Božjoj crkvi jest da “čuvaju Božje zapovijedi i vjeru u Isusa” (Otkrivenje 12,17; 14,12).

Na drugom mjestu, Bog je zapovijedio da svetkujemo subotnji dan, a ne nedjelju. Teolozi su svjesni da u Svetom pismu nemamo nijedan božanski savjet ili preporuku za svetkovanje nedjelje, prvog dana u tjednu. Što je prvi dan? Sva četiri Evanđelja nam govore da je Isus uskrsnuo prvog dana tjedna, to jest u nedjelju. Bog je blagoslovio i posvetio (na grčkom “odvojio”) sedmi dan za odmor (Postanak 2,2.3). Vi se možete odmarati nedjeljom, kao i bilo kojim drugim danom u tjednu, međutim svetkovati nedjelju ne samo što nema nikakvog smisla i nijednog biblijskog dokaza, već to predstavlja gaženje četvrte zapovijedi koju je Bog dao.

I na kraju, kad je riječ o Deset Božjih zapovijedi, u Bibliji nam se kaže: “Zakon, uistinu, služi samo točnoj spoznaji grijeha.” (Rimljanima 3,20; 7,7) To znači da mi griješimo ako odbijamo vršiti Zakon. I to nije samo pitanje preljuba ili krađe, nego i našeg odnosa prema subotnjem danu — hoćemo li ga se sjećati ili ćemo ignorirati Božju zapovijed, a pritom i svoje zdravlje.

http://biblepravda.com