Jutarnji stih

Samo iz jednog izvora

“A po Isusu Kristu dođe milost i istina.” (Ivan 1,17)

Vaša snaga i rast u milosti potječu samo iz jednog izvora. Ako u trenutku kušnje i probe hrabro stanete na stranu dobra, pobjeda je vaša. Približit ćete se za korak više savršenstvu kršćanskog karaktera. Sveto svjetlo s Neba ispunjavat će odaje vaše duše, a vi ćete biti okruženi čistim, mirisnim ozračjem. (HP 231)
Naša je prednost da budemo obasjani svjetlom s Neba. Na taj način je i Henok hodio s Bogom. Njemu nije bilo ništa lakše živjeti pravednim životom nego nama u sadašnje vrijeme. Okolnosti u svijetu njegovog doba nisu bile ništa povoljnije za rast u milosti i svetosti nego danas.
U molitvi i vezi s Bogom, Henok se osposobio da pobjegne od pokvarenosti koju su strasti unijele u svijet. Mi živimo usred opasnosti posljednjih dana i moramo dobivati snagu iz istog izvora. Mi moramo hoditi s Bogom! Od nas se traži da se odvojimo od svijeta, jer se ne možemo sačuvati od njegovog moralnog zagađenja ako ne budemo slijedili primjer vjernog Henoka. …
Koliko ima takvih koji su nepostojani poput vala, iako bi se mogli povezati s neiscrpnim izvorom snage! Nebo nam je spremno udijeliti snage da budemo moćni u Gospodinu, da dostignemo visinu rasta muškaraca i žena u Kristu Isusu. Koliko se tvoja duhovna snaga povećala tijekom prošle godine? Koliko je među nama onih koji su išli iz jednog duhovnog dostignuća u drugo dok god zavist, oholost, zloba, ljubomora i sebičnost nisu bile protjerane, dok nisu preostale jedino vrline Duha — krotkost, podnošenje, ljubaznost i dobročinstvo? Bog će nam pomoći ako iskoristimo pomoć koju nam je pripremio. (RH, 9. siječnja 1900.)
Nijedno drugo Božje stvorenje nije sposobno za takvo napredovanje, takvo usavršavanje, takvo oplemenjivanje kao čovjek. … Čovjek nije u stanju shvatiti što bi mogao biti i što bi mogao postati. Uz pomoć Kristove milosti on može neprestano duhovno napredovati. Neka svjetlo istine obasja njegov um, neka božanska ljubav rasvijetli njegovo srce i on će milošću, a Krist je umro da bi mu dodijelio tu milost, postati čovjek velike sile — dijete Zemlje, a ipak baštinik besmrtnosti. (HP 195)


Komentiraj