San Antonio 360: Glasovi iz Alamodoma – u brojkama

Generalna-2015 9. 07. 2015.

Chad Stuart, pastor adventističke crkve Spencerville, Maryland – Adventist Review

Volim brojeve stoga što nam brojevi mogu ispričati priče. Ne kazuju nam cijelu priču, no mogu nam otkriti dio priče. Evo nekoliko priča koje nam brojevni podaci mogu ispričati o zastupnicima. Neke od ovih priča će vas iznenaditi.

„Najstarija“ zastupnička skupina na 60. zasjedanju Generalne konferencije Kršćanske adventističke crkve jest ona iz Sjeverne Amerike, s 47% zastupnika starijih od 60 godina (38% je u dobi od 60-69 godina, a 9% je u dobi od 70 ili više godina).

To je pomalo čudan sastav divizije koja stalno naglašava opasnost od starenja crkve i „gubitka svojih mladih ljudi!“. Mislit ćemo tako sve dok ne zastanemo i razmislimo o tome kako ovaj broj ne mora nužno odražavati stav divizije, već je odraz strukture i smjernica naše crkve. Trenutna struktura nalaže da većina zastupnika treba imati i službu na nekoj razini crkve, bilo u konferenciji, uniji ili diviziji, ili pak u zdravstvenoj ili odgojnoj ustanovi. U divizijama u kojima ljudi duže rade, i duže žive, pojedinci dolaze na ove položaje i tamo ostaju, te na taj način povećavaju starost naših zastupnika. Ovo je isto tako i odraz crkve u Sjevernoj Americi gdje je prosječna dob vjernika 51 godinu ili više. Nasuprot tome, prosječna dob crkvenih članova u neki drugim divizijama u svijetu jesu srednje tridesete godine.

„Najmlađa“ skupina zastupnika, prema postotku, jest Euroazijska skupina sa samo 6% delegata koji imaju 60 ili više godina, a 19% delegata je mlađe od 40 godina. No, još su zanimljivije Južnoamerička i Južnoafričko-indijskooceanska divizija s manje od 10% zastupnika koji imaju više od 60 godina, te 18% ili ponekad 15% delegata mlađih od 40 godina.

Zašto me zanimaju ove dvije divizije? Stoga što su one prva i treća najbrže rastuća crkvena divizija u svijetu u posljednjih nekoliko godina. Postoji li određena poveznica? Odlučite sami.

Još jedna priča koju vidim jest da crkva u svijetu u svojim redovima ima više žena no muškaraca, no muškarci još uvijek predvode u donošenju odluka. Šezdeseto zasjedanje Generalne konferencije ima 1.891 zastupnika muškog roda i 380 zastupnica iz različitih svjetskih divizija. Niti jedna od divizija, pa čak niti one koje najviše podržavaju žene na plaćenim mjestima u crkvenim službama, nemaju manje od 72% zastupnika muškog roda.

[quote align=”right” color=”#999999″]Brojevi pričaju priče, zapravo samo dijelove priče. Cjelovita priča se nalazi jedino u srcu svakog pojedinog zastupnika, bez obzira na dob ili spol.[/quote]

U duhu potpune transparentnosti, bez mogućnosti za osudu prikrivanja podataka u svrhu zaštite vlastita stava, naša najbrže rastuća divizija, Južnoamerička divizija, nije samo jedna od najmlađih, prema zastupničkim statistikama, već ima i najmanje žena zastupnica, samo oko 10%. Ponovno ću vama prepustiti odluku o tome postoji li u ovoj statistici neko značenje.

Brojevi pričaju priče, zapravo samo dijelove priče. Cjelovita priča se nalazi jedino u srcu svakog pojedinog zastupnika, bez obzira na dob ili spol.

Cjelovita priča s ovog zasjedanja ne može se naći u demografiji ove delegacije, već u razini do koje svaki zastupnik dopusti Svetome Duhu da vodi i usmjerava njegove ili njezine misli dok donose odluku koja će ovu crkvu tijekom sljedećih pet godina ili sve više približavati, ili sve više udaljavati od Božjeg kraljevstva.