Sedam stvari koje ne želite propustiti na Generalnoj konferenciji

Generalna-2015 6. 07. 2015.

Heather Quintana

Nitko ne želi propustiti veliku priliku ili iskustvo, no to se može dogoditi zbog ubrzanosti koja prati zasjedanje Generalne konferencije.

Evo popisa sedam važnih stvari, kako ne biste ništa propustili:

1. Obećajte.

Ako vas zasjedanje Generalne konferencije podsjeća na sveobuhvatnost i širinu službe, tada će vas predsjednikov štand na izložbi podsjetiti kako je ta ista služba istodobno i vrlo osobna i mala.

Kao dio crkvene inicijative „Dosegni svijet“, potičemo vas da razmislite o jednoj osobi koju biste mogli dosegnuti za Krista nakon povratka kući. Interaktivni zaslon vam pruža mogućnost davanja obećanja, te fotografiranja uz napisano ime te osobe (ili srodstva s tom osobom, poput „moj nećak“). Zatim će vaša fotografija biti dodana u mapu „Dosegni svijet“ (http://reachtheworldmap.adventist.org).

„Znamo da Isus uskoro dolazi, i ako svatko od nas ne dosegne barem jednu osobu, bit će puno izgubljenih duša“, rekla je Tanya Holland, menadžerica za dizajn pri Odjelu za komunikaciju Generalne konferencije. „Nadamo se kako ćemo svi ovo uzeti za ozbiljno, i kada odemo kući, svatko će dosegnuti jednu osobu.“

Svjedočenje ne moramo započeti s teškom teologijom, smatra Holland.

„Započnite tako da učinite nešto lijepo,“ kaže ona. „Pomognite nekome kositi travnjak ili pričuvajte nečiju djecu. Najprije činite male ljubaznosti, a zatim ćete im moći reći što je Isus učinio za vas.“

2. Uzmite si malo pozitivnog vremena ispred zaslona.

Vrijeme koje provodimo ispred zaslona, bilo da se radi o televiziji, filmovima, pametnim telefonima ili računalima, može iscrpljivati naš duh, no postoje izuzeci. Jedan takav je i film o stvaranju „The Creation: The Earth is a Witness“ (Stvaranje: Zemlja je svjedok).

Ovaj se film tijekom tjedna prikazuje u galeriji kongresnog centra, i nadahnut će vas i oduševiti svojim zadivljujućim prikazom biblijskog tjedna stvaranja, dan po dan. Uz zvuk visoke kakvoće, i s izvornom orkestralnom glazbenom podlogom, prikazivat će se na osamnaest jezika.

„To je objavljivanje vijesti prvog anđela cijelom svijetu, svakom narodu,“ rekao je redatelj filma, Henry Stober. „Sve što se bude događalo nakon što Božja poruka bude predstavljena cijelom svijetu, događat će se vrlo brzo. To i jest cilj: ubrzati Gospodnji dolazak.“

Williams Costa mlađi, vođa Odjela za komunikacije pri Generalnoj konferenciji, rekao je kako je ovo novi način širenja „evanđelja, te kako se nada da će sudionici prikazati ovaj film u svojim društvenim zajednicama.“

Tijekom zasjedanja u galeriji su se prikazivali i brojni drugi filmovi.

3. Saznajte nešto o poslovanju crkve.

Nemojte pogrešno misliti kako su poslovni sastanci samo za zastupnike. Svatko može prisustvovati i promatrati kako crkva posluje (iako samo zastupnici mogu glasovati, a govoriti mogu zastupnici i uzvanici).

„Crkva je otvorena, i ovo je otvoreni sastanak,“ rekao je George Egwakhe, menadžer zasjedanja. „Nema tu nikakvih tajni. Ne morate biti adventist kako biste mogli doći. Samo dođite, i slušajte. U drugim crkvama ovakvo što ne postoji, a niti išta slično ovome. Ne postoji.“

Uistinu je Adventistička crkva jedina zajednica koja održava ovakve sastanke na svjetskoj razini kada je u pitanju vođenje poslovanja i izbor crkvenih vođa.

4. Ponesite kući nove zamisli i novu želju.  

Ono što sa zasjedanja možete ponijeti kući nisu samo besplatne olovke i druge sitnice. Neke od najvažnijih stvari koje možete ponijeti sobom jesu zamisli, materijali i obnovljena želja za služenjem u vlastitoj društvenoj zajednici. Odvojite vrijeme kako biste vidjeli što sve nude ostale službe i organizacije, te što bi vama moglo pomoći u postizanju ciljeva.

K tome, obratite pozornost na ono što rade drugi ljudi i druge crkve. To bi vam moglo dati poticaj za nešto na vašem području. „Dok slušate izvješća o tome što se događa diljem svijeta, iz toga možete nešto naučiti,“ rekao je George Egwakhe. „Vratite se kući i doista prionite na posao. Smatram to uistinu važnim.“

5. Molite za našu crkvu.

Pripremajući se za ovo zasjedanje bili smo često usmjeravani na važnost jedinstva. Nema boljeg načina za unapređivanje jedinstva od zajedničke molitve.

Ne propustite priliku za sastanak s drugim vjernicima koji mole svakog dana u molitvenoj sobi Generalne konferencije. Odvojite vrijeme za molitvu u sobi F, na Alamodome stadionu, između 8.00 i 20.00 sati. Molitvene seminare predvodit će, do 10. srpnja, različiti govornici u Kongresnom centru, u sobi 102, u 12.15 i u 17.15 sati.

6. Nahranite oči i duh programom „Misija u pokretu“.

Svako osobito događanje treba i veliku završnicu, a Generalna konferencija ima upravo takvu koja vas neće razočarati. Ranije poznat pod nazivom „Parada nacija“, završni večernji program, u subotu, 11. srpnja, prikazivat će raznolikost u svjetskoj crkvi. Na posebnoj svečanosti adventistički predstavnici iz cijelog svijeta prikazat će svoje zastave i nošnju svoje države.

„Nitko ovo ne bi trebao propustiti“, rekao je George Egwakhe. „Čut ćete dobre vijesti o djelu u cijelom svijetu u zadnjih pet godina, i vidjet ćete mnoge narodnosti. Vidjet ćete kako je crkva vrlo raznolika, no ujedinjena u poslanju.“

7. Ostavite nešto u nasljeđe.

Kongresni i turistički ured San Antonia mjeri dvojak utjecaj ovog događanja: gospodarski utjecaj na grad i utjecaj koji crkva vrši na grad, rekla je Casandra Matej, izvršna direktorica.

Pojasnila je kako je Adventistička crkva izvršila velik utjecaj na San Antonio omogućujući u travnju građanima besplatne zdravstvene i dentalne usluge u vrijednosti od 20 milijuna dolara.

„To nam ostavljate u nasljeđe,“ rekla je.

Nemojte propustiti priliku za pozitivan utjecaj, bilo na organiziran način, poput programa za odrasle mlade ljude nazvanog „IMPACT San Antonio“, ili pak kroz osobne susrete s domaćinima u hotelima, restoranima ili na ulici.

__________________________

Heather Quintana  je spisateljca i urednica časopisa Vibrant Life, najstarijeg zdravstvenog časopisa u SAD-u.