Vijesti

Seminar o spolnom zlostavljanju djece

Zlostavljanje djece18. ožujka 2012. godine na Prilazu Gjure Deželića 77 u Zagrebu održan je seminar za dječje učitelje i sve one koji na bilo koji način rade s djecom u Jadranskoj uniji konferencija Kršćanske adventističke crkve. Spolno zlostavljanje djece je vrlo izazovna i znakovita tema za današnje društvo i rad s djecom. Biti dijelom crkve ne umanjuje opasnost od spolnog zlostavljanja djece i stoga je potrebno uvijek biti na oprezu kako bi se zaštitili najmanji.

Seminaru je nazočilo četrdesetak dječjih učitelja. Među uglednim predavačima bila je i prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba. Kao dječja psihologinja u Klinici za dječje bolesti Zagreb često se susretala sa zlostavljanom i zanemarivanom djecom koja nisu imala potrebnu zaštitu odraslih. U dijelu predavanja prof. dr. sc. Buljan Flander bio je prezentiran polusatni dokumentarni film o spolnom zlostavljanju djece, kao uvod u osvješćivanje o samom pojmu spolnog zlostavljanja, te kako se prepoznaju žrtve.

U drugom dijelu predavanja sudionicima se obratila mr. sc. Slavica Marčeta, koja je magistrirala na temi terapije seksualnih zlostavljača. Govorila je o tome tko su zlostavljači, o njihovoj tipologiji i njihovom prepoznavanju u svakodnevnom životu. Ne smijemo se zavaravati i živjeti u uvjerenju da seksualnih zlostavljača unutar crkve nema. Vrlo ih je bitno prepoznati, iako je to jako teško, jer u svim drugim aspektima života djeluju sasvim uobičajeno. Vrlo je važno obučavati djecu o moralnim normama ponašanja, o privatnosti tijela i o značaju dodira.

Sudionici seminara dobili su kvalitetan materijal u obliku kratke studije spolnog zlostavljanja djece u kršćanskim obiteljima “Čak i u Božje ime”, koji je objavila Transeuropska divizija.

Tunde Torma