izdvojeno-slider

Seminar za dječje učitelje

Seminar za dječje učitelje ove je godine održan od 17. do 19. travnja u Crikvenici. U Life Centru okupili su se dječji učitelji iz raznih strana – Hrvatske, Slovenije, Srbije i Albanije. Neki su na ovaj duhovni vikend poveli i svoju djecu, pa su i oni svojim veseljem i osmijesima obogatili naše zajedničko druženje.

Za ovu su priliku svoje znanje i iskustva u radu s djecom s nama podijelile Clair Sanchez, voditeljica Odjela za djecu u TED-u, i Linda Koh, voditeljica Odjela za djecu u Generalnoj konferenciji. One su nas nastojale podučiti kako izgraditi dobar i prisan odnos s djecom, kako im približiti Isusa, kako ih poučiti da svjedoče, kako učiniti crkvu zanimljivim mjestom za njih, a govorile su i o raznim problemima s kojima se kao učitelji možemo susresti te kako se s njima nositi. Tijekom vikenda održale su niz radionica i predavanja o različitim temama, a poslužile su nam i u bogoslužjima. Osim njih, radionice su održali i ostali stručnjaci i učitelji: Slavica Marčeta govorila je o djeci s poteškoćama u razvoju i dječjoj subotnjoj školi, Alan Požgaj predstavio nam je rad s izviđačima, Ana Gagić savjetovala nas je o tome što mi možemo učiniti kako bismo pomogli našoj djeci da budu zdrava i jaka kao osobe, KAC Pula i KAC Maribor predstavili su svoje projekte Razigrane crkve (Messy Church). Bogoslužja su uvijek bila ispunjena pjesmom i radošću, a Clair i Linda dale su nam korisne i ohrabrujuće duhovne pouke. Za jutarnje molitvene sastanke pobrinuli su se pastori Julian Kastrati i Bobo S. Marčeta.

Tijekom cijelog vikenda upijali smo pouke i savjete, međusobno se upoznavali i družili, a u subotu navečer vrijeme smo proveli zabavljajući se na veselici s našim najmlađima. Međutim, iako je ovaj vikend bio ispunjen i igrom i druženjem, Clair i Linda usmjerile su našu pozornost na veliku zadaću i odgovornost koju nosimo kao dječji učitelji. Prije svega, moramo biti spremni ući u svijet djece i mladih i upoznati se s onime što ih zanima. Moramo biti svjesni toga da nas djeca u svakom trenutku promatraju, oponašaju i uče od nas. Budimo osobe i učitelji koji će ih privući Kristu i svojim ponašanjem i načinom života, a ne samo riječima i poukama kojima ih poučavamo u dječjoj subotnjoj školi.

Vjerujem da je vrijeme provedeno u Crikvenici svima bilo korisno i ohrabrujuće, a mnogi od nas vratili su se svojim domovima s novim idejama i željom da našu djecu osposobe da jednoga dana budu pravi i čvrsti stupovi Crkve.

Selena Pleško


Komentiraj