Seminar za žene “Slobodne od straha”

Adventistički svijet 16. 03. 2021.

U nedjelju, 7. ožujka 2021. godine, održan je video-seminar za žene pod nazivom “Slobodne od straha”. Seminar je organizirao Odjel za službu žena pri Jadranskoj uniji konferencija. Na seminaru je sudjelovalo oko 150 vjernica, prijateljica i gošći iz Slovenije, Albanije i Hrvatske, koje su uživo preko računala pratile program.

Generalna konferencija Kršćanske adventističke crkve u cijelom svijetu obilježava prvi tjedan u ožujku kao Molitveni tjedan za žene. Odjel za službu žena Jadranske unije i ove je godine tim povodom organizirao seminar i druženje za žene, koje je ovaj put bilo nešto drukčije jer zbog epidemioloških mjera sestre nisu mogle biti fizički zajedno. To ih nije spriječilo da se druže skoro tri sata preko video veze. Tako su žene iz Slovenije, Albanije i Hrvatske zajedno u jednom duhu molile jedna za drugu prema biblijskom tekstu iz Ivana 14,1-12: “Neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte! …”

Kroz duhovne teme vodile su nas gošće govornice Dragana Kovačević i Ana Džuver. Naša prva govornica bila je Dragana Kovačević, pastorica laik iz Kotora u Crnoj Gori. Njezino zanimljivo predavanje temeljilo se na riječima iz 2. o Kraljevima 4,1-7. Duhovna poruka bila je predivno iskustvo i putovanje kroz mnoge trenutke kad se Bog očitovao u našim životima. Na kraju izlaganja Dragana nam je postavila dva pitanja: Kako reagirate kada se nađete u naizgled bezizlaznoj situaciji? Vjerujete li da će se Bog brinuti za vaše potrebe kao i dosad?

Druga govornica ovog seminara za žene bila je Ana Džuver, prodekanica Adventističkog teološkog učilišta u Maruševcu i voditeljica Odjela za odgoj i obrazovanje Jadranske unije konferencija. Kad smo je zamolili za nekoliko riječi o sebi, kako bismo je predstavili sestrama, njezin je odgovor bio da “smatra najvećom čašću to što može raditi na oblikovanju mladih umova na ATVU-u u Maruševcu, te da svoju najveću radost nalazi u proučavanju i dijeljenju Božje riječi sa svima koji je žele čuti.” Ana nas je provela kroz riječi iz Evanđelja po Luki 13,10-17. Na kraju izlaganja bile smo ohrabrene i potaknute na razmišljanje kroz sljedeća pitanja: Podijelite sa skupinom ako ste same iskusile ili znate ženu koja vas podsjeća na zgrčenu ženu o kojoj smo proučavali. To može biti djevojčica, djevojka ili žena koja nema dovoljno samopoštovanja i samopouzdanja, koja živi u strahu, anksiozna je, živi da bi ugodila drugima ili osjeća sram. Potrudite se “ući u njezine cipele” i objasniti kako ona vidi svijet, kako se osjeća, kako reagira na različite izazove. Pokušajte osmisliti smjernice kako se približiti takvoj osobi i pomoći joj da živi u slobodi i dostojanstvu na koje je Isus poziva.

Nakon svake  duhovne poruke slijedile su radionice te smo, koristeći tehničke mogućnosti da se podijelimo u male skupine, razgovarale i molile se jedna za drugu. Bile smo također pozvane sjetiti se u svojem životu žene koja nas je ohrabrila, koja nam je približila Isusa te poruku i molitvu da prihvatimo dostojanstvo koje samo Isus nudi. Ovo su pitanja koja si možete postaviti i vi nakon čitanja ovog članka.

Tri sata koliko je seminar trajao vrlo su brzo prošla. Nadamo se da ćemo se u budućnosti moći sresti na način na koji smo navikle, da se možemo zajedno radovati zagrljene Isusovom ljubavlju i jedna s drugom. Unijski Odjel za službu žena zahvaljuje svima koji su doprinijeli da program bude ostvaren. Posebno se zahvaljujemo Studiju Glas nade, koji je svojom podrškom omogućio veze između sestara i poseban link pri prijevodu na albanski jezik. Zahvaljujemo prevoditeljici za albanski jezik, Ermini Lekaj, kao i svim suradnicama i suradnicima koji su svojim trudom omogućili da program i prijenos protekne neometano. Veselimo se novom susretu oko Božje riječi i zahvaljujemo Bogu što je blagoslovio naš sastanak.

Svjetlana Veble, Odjel za službu žena pri Jadranskoj uniji konferencija