Vijesti

Seminar za žene “Ustrajne u služenju”

Dana 1. prosinca 2019. godine u mjesnoj crkvi Zagreb 1, u organizaciji Jadranske unije konferencija, održao se seminar za žene “Ustrajne u služenju”.

Oko stotinjak žena različitih životnih dobi — od učenica, studentica, žena u srednjoj životnoj dobi te umirovljenica — okupilo se te lijepe, vedre i prohladne nedjelje u velikoj crkvenoj dvorani na Prilazu. Bilo nas je iz svih krajeva Hrvatske, kao i iz Slovenije i Albanije. Svaka sudionica seminara dobila je prigodan dar kao uspomenu na ovaj predivan događaj. Jedan dio toga dara za svaku od nas ima posebno značenje i pratit će nas sve do sljedećeg ovakvog susreta. Riječ je o kamenčiću i flomasteru. Svaka od nas napisala je svoje ime na kamenčić i stavila ga u za to predviđenu košaru. Na kraju je svaka izvukla jedan kamenčić, naravno s različitim imenima. Naš je plan da se molimo za osobu čije smo ime izvukle na kamenčiću. Nijedna od nas za sada ne zna koja se sestra moli za nju, no prekrasna je spoznaja da se neka od sestara moli za nas.

Glavna organizatorica i voditeljica seminara bila je Svjetlana Veble.

Seminar smo započele proslavljanjem Boga pjesmom i molitvom. Uvodnu riječ uputio nam je predsjednik Hrvatske konferencije Kršćanske adventističke crkve Bobo S. Marčeta. Potom su uslijedila dva predavanja — duhovno i zdravstveno. Prvo predavanje održala je naša vrsna teologinja Ana Džuver, na temu Ane iz Starog zavjeta (Samuelove majke) i njezine službe. Kroz izlaganje sestre Džuver, pažljivo i detaljno smo pratile Anin život, njezine nedoumice i tuge, uspone i padove, njezin blagi karakter te veliku vjeru u Boga. Mnogo smo toga naučile i mnogo nam toga iz njezinog života može služiti kao primjer. Drugo predavanje bilo je zdravstveno-duhovno, a održala ga je naša vrsna liječnica Nevenka Čop, na temu odnosa u obitelji i braku te ulozi žene u svemu tome. Istaknula je kako zdrav način života jedne žene uvelike utječe na cijelu njezinu obitelj. Osvježili smo i još jednu važnu činjenicu: da bi žena mogla ispravno služiti svojoj obitelji i društvu, nipošto ne smije zanemariti sebe i svoje potrebe. Uzimanje vremena za sebe i briga o sebi ne znači sebičnost. Ono ima jednaku važnost kao i služba drugima. Sam Isus je rekao: “Ljubi bližnjega svojega kao samoga sebe.”

Nakon predavanja imali smo stanku za ručak, koji je bio vrlo ukusan.

Potom su došle na red interaktivne radionice. Mogle smo birati između dvije – psihološke i kreativne. Kreativna radionicu koju je vodila Danijela Nagradić bila je iznimno zanimljiva. Isto tako zanimljiva bila je i psihološka radionica koju je vodila Iva Jagić. Osobno sam bila na psihološkoj radionici, gdje smo razgovarali o stresu, burnout sindromu i analizirali različite životne situacije u kojima je prisutan stres te pokušavali pronaći najbolja rješenja za njih.

Pomalo je došao i kraj našem druženju. Na kraju smo se pomolile i poželjele ponovni ovakav susret u bližoj budućnosti.

Zahvaljujemo odjelu žena pri Jadranskoj uniji konferencija na izvrsnoj organizaciji seminara, kao i svim sestrama koje su dale svoj doprinos ovom seminaru.

Neka nas dragi Bog sve zajedno nadahne kako bismo ostale ustrajne u služenju!

Martina Maja Halužan

Podijeli