Sestrinska služba u Rijeci i Crikvenici

Adventpress 27. 10. 2023.

Sestrinska služba riječke crkve ove je godine započela s projektom čiji je glavni cilj pomagati bližnjima i potrebitima kroz niz aktivnosti, izgrađujući pritom kvalitetne odnose među vjernicima crkve. Održale smo dvije akcije “Podijeli kolač”, kad je svatko predložio osobu za koju zna da bi je posjet razveselio. Vjernice bi se sastale u nedjelju ujutro te bi zajednički pripremile paketiće s kolačima ili voćem. Potom bi se podijelile u parove te posjetile starije i usamljene ljude te one koji su u potrebi. Budući da nam nije bio cilj samo podijeliti kolače, već i na ljude širiti Kristovu ljubav i toplinu, to bismo vrijeme proveli u ugodnom razgovoru s njima.

Dosad smo upriličili dva doručka za žene. Vrijedne domaćice pripremile su zdrave slatke i slane namaze te domaće marmelade, ispekle domaći kruh i poslužile hranu na bogato ukrašenom stolu, u čijem je ukrašavanju sudjelovala i naša najmlađa sestrica Ena birajući boje i motive.

Nakon zahvalnosti Bogu na obilnim blagoslovima te uživanju u doručku, okupljene žene slušale su zanimljive i vrijedne duhovne i zdravstvene teme. Doručak je bila prilika da pozovemo i naše prijateljice, što je učinilo da smo upoznali i potpuno nova lica. Posljednja i najopsežnija aktivnost bila je vikend za žene u Dramlju. Dvadesetak vjernica provelo je tri dana u druženju, boljem upoznavanju i produbljivanju odnosa. Slušale smo predavanja pod nazivom “Moj Bog i ja”, koje je pripremila dr. Lidija Godina. Učili smo o važnosti pozitivnih misli te o utjecaju koji na cijeli naš život ima radost u Gospodinu. Promišljale smo i o tome kako je Bog zbog svoje ljubavi prema nama dao u Bibliji smjernice za zdrav i ispunjen život mnogo prije nego što je znanost uopće počela istraživati utjecaje na fizičko i mentalno zdravlje.

Tih nekoliko dana bilo je ispunjeno veseljem, smijehom, ali i suzama te međusobnom dijeljenju naših najdubljih misli i strahova. Osim šetnje, kupanja u bazenu i drugih slobodnih aktivnosti, uvečer bismo slijedile igre koje su čak i u najstarijim vjernicama probudile razigranost i natjecateljski duh. Spavale smo u sobama s više kreveta, a u nekima su se vodili razgovori do duboko u noć. Vrijeme neposredno prije rastanka provele smo uz kolače u Crikvenici, nakon čega smo ispunjene i sretne otišle svaka svojim putom.

Zahvalne smo sestri Silviji Linić na njezinom entuzijazmu, ljubavi i vodstvu, i svim sestrama koje su bile uključene u rad te službe. Molimo se i namjeravamo upriličiti još toga, a najvažniji nam je vikend za žene koji želimo održati sljedeće godine u većem prostoru kako bi svaka od nas mogla pozvati svoje prijateljice koje nisu članice naše crkvene zajednice.

Takvim djelovanjem možemo postati kao prva kršćanska zajednica — ljudi koji “bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama”; kao oni koji su “u radosti i prostodušnosti srca zajednički uzimali hranu hvaleći Boga”. (Djela 2,42.46.47) Naša se misija sastoji u tome da postanemo bliski kao sestre i braća u Kristu te da u tom zajedništvu navješćujemo Radosnu vijest onima koji još nisu upoznali Krista; da kao On prihvatimo usamljene, utješimo žalosne i upoznamo ih s Božjom neizmjernom ljubavi.

Vedrana Jermaniš