Sjeti se Boga u svojoj oporuci

6. 07. 2024.

“Kad je tako, od upravitelja se dalje traži da se svaki pokaže vjeran.” (1. Korinćanima 4,2)

Vjerni upravitelji Gospodnjih sredstava znat će u kakvom su stanju njihovi poslovi i kao mudri ljudi pripremit će se za svaki slučaj. Ako vrijeme njihove kušnje iznenada završi, oni neće ostaviti tako veliku zbrku onima koji su pozvani da srede njihovo imovno stanje.

Mnogi ne misle na oporuku dok su zdravi. Ali naša braća trebaju poduzeti ovu mjeru opreza. Ona trebaju poznavati svoje financijsko stanje i ne smiju dopustiti da im poslovanje bude neuredno. Svoju imovinu trebaju urediti tako da je mogu napustiti u svakom trenutku.

Oporuke trebaju biti napisane u skladu sa zakonskim propisima. Napisane, one tako mogu stajati godinama a da nikome ne smetaju ako se s vremena na vrijeme prema potrebama Djela nastavi s donacijama. Braćo, zato što ste načinili oporuku, smrt neće doći ni dan ranije. Pri oporučnoj podjeli svojeg imetka rodbini, pazite da ne zaboravite na Božje djelo. Vi ste Njegovi posrednici koji drže Njegovu imovinu i Njegove biste zahtjeve trebali prve uzeti u obzir. Vaša supruga i djeca, naravno, ne smiju ostati bez sredstava; ako su potrebiti, treba se pobrinuti za njih. Ali ne unosite u svoju oporuku, samo zato što je to uobičajeno, dugi popis rodbine koja nije siromašna.

Neka nitko ne misli da će steći Kristov um ako za života gomila imanje, a onda pred smrt odluči pokloniti jedan dio u dobrotvorne svrhe.

Neki za života sebično zadržavaju svoja novčana sredstva, vjerujući da mogu popraviti svoj nemar ako se u oporuci sjete Božjeg djela. Ali ni polovina tako odvojene oporuke ne koristi se za ono čemu je namijenjena. Braćo i sestre, ulažite sami u nebesku riznicu i ne prepuštajte svoju upraviteljsku službu drugome.

Roditelji bi trebali s itekakvim oprezom svojoj djeci povjeravati talente sredstava koje im je Bog povjerio, dok ne bi bili potpuno sigurni da su njihova djeca više zainteresirana za Božje djelo, da ga više vole i da su mu posvećenija od njih samih, i da će ozbiljnije i revnije nastojati na širenju Božjeg djela. (Temelji sretnog doma, str. 325,326)