Sjetite se siromašnih

5. 07. 2024.

“Ako želiš biti savršen, hajde prodaj što imaš i podaj novac siromasima, pa ćeš imati blago na nebu! Onda dođi i slijedi me!” (Matej 19,21)

Ako predstavljamo Kristov karakter, iz naše duše mora nestati svaki djelić sebičnosti. Da bismo završili posao koji nam je Gospodin povjerio, trebat ćemo dati svaku brojku i zarez naših sredstava koja možemo uštedjeti. Saznat ćemo za siromaštvo i nevolje u obiteljima i morat ćemo pomoći onima koji stradaju i pate. Premalo poznajemo ljudske patnje koje postoje svuda oko nas. Ali kad nam se pruži prilika, mi trebamo biti spremni pružiti izravnu pomoć onima koji su u velikoj nevolji.

Rasipanje novca lišava siromašne sredstava koja su im potrebna da se opskrbe hranom i odjećom. Ono što se iz oholosti troši na odjeću, zgrade, namještaj i ukrašavanje, ublažilo bi nevolje mnogih nesretnih obitelji koje stradaju. Božji upravitelji trebaju služiti nevoljnima.

Davanje čiji je plod samoodricanje, divna je pomoć onome tko daje. Tako stječemo odgoj koji nas osposobljava da bolje shvatimo djelo Onoga koji je prošao svijetom čineći dobro, ublažavajući patnje i pružajući pomoć potrebitima.

Trajno dobročinstvo koje se odriče sebe Božji je lijek za grozne grijehe sebičnosti i pohlepe. Bog je odredio da sustavna darežljivost održava Njegovo Djelo i ublažava potrebe napaćenih i siromašnih. On je odredio da davanje prijeđe u naviku kako bi se moglo usprotiviti opasnom i prijevarnom grijehu pohlepe. Stalnim davanjem pohlepa je osuđena na smrt. Bog je odredio sustavnu odgovornost da pomoću nje od pohlepnih otima blago onako brzo kako ga stječu, kako bi ga posvetili Gospodinu kome i pripadaju. …

Svakidašnje postupanje u skladu s Božjim planom sustavne darežljivosti slabi pohlepu, a jača darežljivost. Kako se bogatstvo uvećava, ljudima, čak i onima koji tvrde da su pobožni, srce prianja uz njega i što više imaju, to manje stavljaju u Gospodnju riznicu. Tako bogatstvo čini ljude sebičnima, a gomilanje hrani pohlepu; ova zla jačaju stalnim ponavljanjem. Bog zna kakvoj smo opasnosti izloženi pa nas je ogradio određenim sredstvima da bi spriječio našu propast. On zahtijeva da stalno pokazujemo darežljivost. (Temelji sretnog doma, str. 303,304)