Škola za roditelje

9. 12. 2015.

“Ne, nije ruka Jahvina prekratka da spasi, niti mu je uho otvrdnulo da ne bi čuo.” (Izaija 59,1)

Literarni evanđelisti rade tako da idu od vrata do vrata ili putuju na ona mjesta na kojima su zakazali sastanke u domovima, školama ili poduzećima. Neki su se posebno specijalizirali za prodaju čitavim skupinama, koristeći se metodom skraćenog seminara, što je strategija koju u Mexico Cityju primjenjuju Oralia Vega i George Sotelo.
Oralia i George dogovorili su jednosatnu “Školu za roditelje”, zapravo prezentaciju knjiga roditeljima djece u uglednoj privatnoj školi s preko tisuću učenika. Tema je bila “Umijeće formiranja uspješne djece”. Njihova prezentacija je zakazana za 8 sati i toga sam im se dana imao prednost pridružiti i vidjeti kako rade.
Po dolasku smo vidjeli da je na travnjak ispred školskih zgrada bilo postavljeno tristotinjak stolica. Dobro! Bit će to veliki odaziv, pomislili smo. Međutim, predsjednik nastavničkog vijeća je izrazio sumnju i ispričao se unaprijed za “slabašan odaziv” prema njihovim pojmovima. Oni su to pripisivali činjenici da su roditelji obično “apatični” prema takvim programima. Točno u 8 sati otvorila su se školska vrata da roditelji mogu ući i zauzeti mjesta. Nastavnici su bili zapanjeni kad su vidjeli poplavu od 730 roditelja za koje je bilo predviđeno 300 sjedala. Na brzinu je izdana naredba da se odmah donese još 300 stolica. “Nikada nisam vidio toliko okupljenih roditelja u jednom danu!” rekao je ravnatelj dodavši da je ovo jedinstvena pojava u povijesti škole.
Čim su roditelji sjeli, predstavili smo se okupljenoj publici i govorili im o uspješnom odgoju djece. U sklopu našeg predavanja iznijeli smo im detaljne upute o tome kako da upotrijebe knjige Train Up a Child i A Seat at the Top (Učite dijete i Mjesto na vrhu) kao udžbenike u domu. Na kraju predavanja roditelji su nas okružili popunjavajući narudžbenice i kupujući knjige. Međutim, krivo smo procijenili količinu knjiga koju smo ponijeli sa sobom. Donijeli smo dvjesto kompleta ovih dvaju naslova, a roditelji su kupili sve što smo ponijeli i naručili još stotinu kompleta koje smo im donijeli idućeg dana. Sve u svemu, prodali smo tristo kompleta, što je iznosilo ukupno šesto knjiga.
Sigurno nije prekratka ruka Gospodnja da spasi, niti Mu je otvrdnulo uho da ne bi čuo molitve svojih radnika. Naša je molitva da ti roditelji budu blagoslovljeni dok budu odgajali svoju djecu koristeći se Božjim knjigama.
Salomón Salazar Hernández, Meksiko