Vijesti iz lokalnih crkava

SMJERNICE ZA PREHRANU SREDNJOŠKOLACA

Stručni skup, održan 3. i 4. siječnja 2019. u Srednjoj školi u Maruševcu, uputio je na potrebu usmjeravanja prehrane srednjoškolaca k zdravijim odabirima.

Stručni skup za kuhare, ekonome i zdravstvene voditelje u učeničkim domovima u organizaciji Udruge učeničkih domova u Republici Hrvatskoj i Srednje škole u Maruševcu otvorio je važno pitanje prehrane srednjoškolaca. Skup je vodila prof. Ljubica Banović, predsjednica Udruge učeničkih domova, i ravnateljica Srednje škole u Maruševcu dr. sc. Đurđica Garvanović-Porobija. U četvrtak, 3. siječnja, velik su doprinos dali predavači iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije. Mr. Tomislav Hrupački, dr. med. vet., govorio je o sustavu kontrole i analize rizika u higijeni namirnica i prostora; mr. sc. Irena Stipešević Rakamarić, dr. med. spec. javnog zdravstva, zamjenica ravnatelja, istaknula je važnost prehrane u prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti, od kojih su najrasprostranjenije bolesti srca i krvožilnog sustava te rak; Karmen Kokot, dipl.ing. preh. tehn.; prof. savjetnik, govorila je o pravilnoj prehrani srednjoškolaca. Ona je iznijela tvrdnju da je prehrana srednjoškolaca pretežito loša (s puno šećera, peciva od nepunog zrna, brze pržene hrane i gaziranih pića) te da su za tu populaciju nužne smjernice i standardi kakvi već postoje za predškolske i osnovnoškolske ustanove, kako bi se srednjoškolci hranili vrijednim nutritijentima iz povrća, voća, mahunarki, orašastih plodova i umjerenim unosom namirnica životinjskog podrijetla. Uz navedene predavače s temom o zaraznim bolestima koje se prenose nedovoljno pripremljenom hranom polaznike skupa upoznao je dr. Dejan Balažin, voditelj Odjela za pedijatriju Županijske bolnice Čakovec. Svi su predavači istaknuli važnost edukacije mladih osoba o mogućim posljedicama nezdrave prehrane i, s druge strane, o benefitu što ga dobivaju već sada: dobru koncentraciju u školi, snagu, dobro raspoloženje, kao i kasnije: dulji i kvalitetniji život. Ono što sada čine za svoje zdravlje, sutra će im se vratiti.

U petak, 4. siječnja, predavanje i radionice vodila je viša savjetnica za stručne suradnike pedagoge i odgajatelje u učeničkim domovima Miljenka Galić, dipl. pedagog, iz Agencije za odgoj i obrazovanje, u suradnji s pedagoginjom iz Učeničkog doma Marije Jambrišak iz Zagreba Nadom Antolčić. One su prezentirale temu o komunikacijskim vještinama, koje su važne za sve koji rade s učenicima.

Polaznici tog skupa došli su iz devetnaest učeničkih domova, iz različitih dijelova Hrvatske. Unatoč hladnom vremenu rado su prihvatili poziv da posjete naš grad kulture Varaždin i upoznaju njegove znamenitosti. Gošće predavačice posjetile su i naš učenički dom i školu te se priključile i svim polaznicima na ručku koji je znalački pripremio naš tim kuhara. Srednja škola u Maruševcu od svog osnutka, već gotovo pedeset godina, promiče zdraviju prehranu za srednjoškolce koju suvremena istraživanja sve više podupiru, i spremna je prenijeti svoje iskustvo na druge srednjoškolske ustanove radi dugoročnog planiranja i upravljanja zdravljem pojedinaca i skupina. Iako taj rad nije jednostavan, jer nailazi na otpor zbog stečenih loših navika, možemo biti zahvalni Bogu što se naša škola našla u prvim redovima borbe za zdraviji i kvalitetniji život građana Republike Hrvatske.