Jutarnji stih

Snaga molitve

“Prema tome, ispovijedajte grijehe jedan drugomu i molite jedan za drugoga da ozdravite! Mnogo može molitva pravednika ako je žarka.” (Jakov 5,16)

Kolportirao sam u Encarnaciónu u Paragvaju. Jednog dana otišao sam preuzeti posljednju uplatu od obitelji koja je od mene kupila čitavu zbirku knjiga. Kao i obično prije odlaska, upitao sam ih žele li da se pomolim s njima za Božje blagoslove, što je cijela obitelj rado prihvatila. Nisam imao pojma da je tada ocu obitelji bio potreban posao. Nakon moje molitve čovjek je zaplakao. Zahvalio mi je na molitvi i ja sam se oprostio od njih da bih se vratio u svoju zemlju i nastavio studij.
Godinu dana poslije, kad sam završio studij teologije, vratio sam se u Encarnación na posao pomoćnika pastora za projekt globalne misije. Jednog toplog, sunčanog dana, dok sam hodao prometnom ulicom, jedna mi je žena doviknula: “Oprostite, da li me se sjećate?”
Izgledala mi je poznato, ali se nisam mogao sjetiti kako se zove. Rekla je: “Ja sam gospođa Josefina iz pokrajine San Pedro. Prodali ste nam nekoliko knjiga prošle godine, a zatim ste nestali. Mi smo vas svuda tražili. Dođite sutra k nama na ručak.” Nakon što smo se rastali, sjetio sam se te obitelji, ali sam počeo razmišljati nisam li možda učinio nešto pogrešno. Sutradan, kada sam stigao u njihov dom, bio sam iznenađen kad sam ugledao stol pripremljen za proslavu. Pitao sam se bi li možda tog dana mogao biti nečiji rođendan.
Čovjek je ustao i rekao: “Pripremili smo ovaj poseban obrok da vam se zahvalimo za molitvu koju ste molili prije nego što ste nas napustili prošle godine. Jedan dan prije tog posjeta ja sam bio otpušten i bio sam ljut na Boga, jer sam smatrao da je taj otkaz potpuno nepošten. Brinuo sam se kako ću uzdržavati svoju ženu i troje djece. Ali vi ste se molili kao da ste znali da će mi Bog dati posao koji mi je potreban. Sutradan su me pozvali iz druge firme. Tjedan dana poslije ponudili su mi veću plaću nego što sam zarađivao prije. Nakon tri mjeseca bila mi je odobrena stipendija za stručno usavršavanje u Švicarskoj i tek prije mjesec dana vratio sam se kući kao menadžer. Danas zarađujem pet puta više nego što sam zarađivao prije. Želimo vam se zahvaliti i reći vam koliko smo sretni što ste ovdje. Donesite cijelu svoju zbirku knjiga i ja ću ih kupiti za svoju obitelj i sve moje zaposlene.”
Dragi prijatelji, koristite mogućnosti da se molite s ljudima. Bog će vas upotrijebiti kao svoje oruđe i preko vas će mnogi primiti blagoslove — a isto tako i vi sami.
Gualberto Mamani, Bolivija (za vrijeme rada u Paragvaju)


Komentiraj