Spasenje postignuto!

17. 10. 2022.

“Reče: ‘Svršeno je!’ Te nakloni glavu i — predade duh.” (Ivan 19,30)

U ovom retku javlja se najvažnija riječ u Bibliji: “Svršeno je!” (grč. tetelestai).

Ostala tri evanđelja izvještavaju nas da je Isus, dok je okončavao svoj zemaljski život, “povikao jakim glasom”, ali ne bilježe što je rekao. Jedino Ivan bilježi riječi koje je izgovorio. Prema četvrtom evanđelju, Isusove posljednje riječi prije smrti glasile su: “Svršeno je!” (Ivan 19,30)

Sve je bilo svršeno i Isus je to znao. Ali što je On to dovršio? Svoje poslanje na Zemlji. Došao je na Zemlju kao utjelovljeni Bog i pokazao Božju ljubav, živio savršenim životom, umro za sve koji će povjerovati u Njega, porazio je Sotonu i zapečatio njegovu sudbinu. Ukratko rečeno, svojom smrću Isus je ostvario spasenje. Dovršio je djelo zbog kojega je došao. Sada je mogao otići u svoj dom k Ocu.

Prema tome, riječi “Svršeno je!” nisu bile jecaj ili uzdah onoga koji je jedva izdržao do cilja. Naprotiv, bio je to uzvik pobjede. “To je poklič”, bilježi William Barclay, “čovjeka koji je izvršio svoj zadatak; to je poklič čovjeka koji je u borbi izvojevao pobjedu; to je poklič čovjeka koji je izišao iz tame u slavu svjetla, i koji je uzeo krunu. … Isus je umro kao pobjednik i osvajač s pobjedonosnim povikom na svojim usnama.”

A ta je pobjeda smisao križa. Isus koji je živio bezgrešnim životom, sada je postao žrtveno Božje Janje bez mane koje je umrijevši uzelo grijehe svijeta (Ivan 1,29).

Krist je umro. Ali pobjeda je izvojevana. Porazio je Sotonu i usmjerio tijek povijesti do svršetka vremena kada će spašeni ponovno čuti riječi “Svršeno je!” (Otkrivenje 21,6) prigodom uspostavljanja novog Neba i nove Zemlje kada se novi Jeruzalem spusti s Neba na Zemlju (Otkrivenje 21,1.2).

Krist je dovršio svoje djelo otkupljenja, ali nagrada neće biti darovana Njegovim sljedbenicima u svoj punini dok se ne vrati s Neba nakon što pripremi mjesto za njih (Ivan 14,1-3).

U međuvremenu, dok čekamo, možemo se radovati Isusovoj pobjedi na križu.

 

Preporučujemo: