Spasitelj-Pastir

19. 03. 2023.

“Moje ovce slušaju glas moj. Ja ih poznajem, one idu za mnom.” (Ivan 10,27)

Dok pastir vodi svoje stado preko stjenovitih brežuljaka, kroz šume i divlje uvale na travna skrovišta kraj rijeke, dok ga čuva u planinama tijekom osamljenih noći, štiteći ga od pljačkaša, nježno se brinući za bolesne i slabe u stadu, njegov život postaje jedno s njihovim. Čvrsta i nježna privrženost sjedinjuje ga sa stvorenjima za koja se brine. Ma koliko veliko bilo stado, pastir poznaje svaku ovcu. Svaka ima svoje ime i odaziva se prema svom imenu na pastirov zov.

Kao što zemaljski pastir poznaje svoje stado, tako i božanski Pastir poznaje svoje stado koje je rasijano po cijelom svijetu. “Vi, ovce moje, vi ste stado paše moje, a ja sam Bog vaš — riječ je Jahve Gospoda.” Isus kaže: “Imenom sam te zazvao; ti si moj!” “Gle, u dlanove sam te svoje urezao.” (Ezekiel 34,31; Izaija 43,1; 49,16)

Isus nas pojedinačno poznaje i dirnut je osjećanjem naše nemoći. On sve nas zna po imenu. On zna i samu kuću u kojoj stanujemo, ime svakog njezinog stanovnika. On je katkada davao upute svojim slugama da pođu u određenu ulicu u određenom gradu, u tu i tu kuću i pronađu jednu od Njegovih ovaca.

Svaku dušu Isus tako savršeno poznaje kao da je ona jedina za koju je Spasitelj umro. Bol svake duše dira Njegovo srce. Svako preklinjanje za pomoć dopire do Njegova uha. On je došao privući sve ljude k sebi. On im nalaže: “Hajdete za mnom!”, a Njegov Duh djeluje na njihova srca kako bi ih privukao da dođu k Njemu. Mnogi odbacuju mogućnost da budu privučeni. Isus zna tko su oni. On također zna one koji rado slušaju Njegov zov i spremni su doći radi Njegove pastirske skrbi. On kaže: “Poznajem ovce svoje i ovce moje poznaju mene.” On se brine za svaku od njih kao da ne postoji nijedna druga na licu zemaljskom.

“On ovce svoje zove imenom te ih izvodi van … i ovce idu za njim, jer poznaju njegov glas.” Pastir na Istoku ne tjera svoje ovce. On se ne oslanja na silu ili strah, već idući pred njima, on ih vodi. Tako čini i Spasitelj-Pastir sa svojim ovcama. (Isusov život, str. 394,395)

Za razmišljanje: Kada me Isus poziva, idem li k Njemu? Kada mi kaže da učinim nešto, žurim li se ili oklijevam?

 

Preporučujemo: