Spasiteljeva milost

29. 03. 2024.

“Da, milošću ste spašeni — po vjeri. To ne dolazi od vas; to je dar Božji!” (Efežanima 2,8)

Moramo učiti u Kristovoj školi. Ništa osim Njegove pravednosti ne može nam dati pravo na bilo koji blagoslov Saveza milosti. Dugo smo vremena čeznuli za ovim blagoslovima i pokušavali ih steći, ali ih nismo primili zato što smo njegovali misao da možemo učiniti nešto što bi nas udostojalo da ih dobijemo. Nismo odvratili pogled od sebe vjerujući da je Krist živi Spasitelj. Ne smijemo misliti da će nas spasiti naše vlastite vrline i zasluge; Kristova milost naša je jedina nada za spasenje. Gospodin obećava preko svojeg proroka: “Nek bezbožnik put svoj ostavi, a zlikovac naume svoje. Nek se vrati Gospodu, koji će mu se smilovati, k Bogu našem, jer je velikodušan u praštanju.” (Izaija 55,7) Moramo vjerovati u jasno obećanje i ne prihvaćati trenutačne osjećaje umjesto vjere. Kad u potpunosti budemo vjerovali Bogu, kad se oslonimo na zasluge Isusa kao Spasitelja koji oprašta grijehe, primit ćemo svu potrebnu pomoć.

Mi se uzdamo u sebe kao da imamo silu da se sami spasimo, ali Isus je umro za nas upravo zato što smo bespomoćni i što to sami ne možemo učiniti. U Njemu je naša nada, naše opravdanje i naša pravednost. Ne trebamo pasti u malodušnost niti strahovati da nemamo Spasitelja ili da On nema milosrđa prema nama. Upravo u ovom trenutku On vrši službu za nas pozivajući nas da Mu priđemo u svojoj bespomoćnosti i primimo spasenje. Mi Ga sramotimo svojim nevjerovanjem. Nevjerojatno je kako se ophodimo prema svojem najboljem Prijatelju i koliko malo povjerenja polažemo u Onoga koji nas može spasiti i koji nam je pružio sve dokaze svoje velike ljubavi. …

Neka nitko ne pomisli da je njegov slučaj beznadan, jer nije tako. Možda uviđate da ste grešni i izgubljeni, ali upravo zato vam je potreban Spasitelj. Ako imate grijehe koje trebate priznati, nemojte čekati. Ovi trenuci su dragocjeni. “Ako priznajemo svoje grijehe, vjeran je on i pravedan: oprostit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravednosti.” (1. Ivanova 1,9) Oni koji su gladni i žedni pravednosti nasitit će se, jer je Isus to obećao. Dragi Spasitelj! On nas prima u svoje naručje i Njegovo veliko srce puno ljubavi čeka da nas blagoslovi.

Neki misle da se moraju okušati i dokazati Gospodinu da su se promijenili prije nego što će moći zatražiti Njegov blagoslov. Ali ove drage duše mogu već sada zatražiti božanski blagoslov. Njima je potrebna Njegova milost, Kristov Duh, da bi svladali svoje slabosti, ili uopće neće moći razviti kršćanski karakter. Isus želi da dođemo k Njemu takvi kakvi smo — grešni, nemoćni, ovisni. (Selected Messages, sv. 1, str. 351—353)