Sporedna pouka o bogatstvu

12. 07. 2022.

“Isus mu odgovori: ‘Ako želiš biti savršen, hajde prodaj što imaš i podaj novac siromasima, pa ćeš imati blago na nebu! Onda dođi i slijedi me!’ Kad mladić ču te riječi, udalji se žalostan, jer je posjedovao veliko imanje.” (Matej 19, 21.22)

Lako je izvesti pogrešne zaključke iz ovih redaka. Problem bogatog mladića nije bio novac sam po sebi, već ljubav prema novcu.

Isus nije kategorički osuđivao bogatstvo u sučeljavanju s uglednikom. Takav zahtjev nije uputio ni Nikodemu ni Zakeju niti drugim imućnim ljudima s kojima je stupio u dodir. Međutim, bogatstvo je bilo opasnost za ovog čovjeka. Ono je bilo njegov idol, stvar koja ga je udaljavala od Boga.

Halford Luccock ističe da “Isus nije postavljao siromaštvo ni kao zahtjev ni kao ideal za svakoga. On je bio Veliki liječnik i nije prepisivao isti lijek svakom pacijentu. On je ljubio ovog pacijenta osobitom ljubavlju i smatrao Ga je čovjekom koji ima posebnu potrebu. Zatim mu je prepisao da učini djelo koje će ga osloboditi od onoga što ga je zadržavalo. U ovom slučaju to je bilo bogatstvo.”

U vašem i mojem slučaju to može biti nešto drugo. Ali svi se moramo suočiti s istim zahtjevom — potpunom predajom svega što jesmo i što imamo Božjoj volji tako da Bog bude istinski Gospodar našeg života.

Kada čitam izvještaj o bogatom mladiću, na um mi dolazi još jedna osoba slična ovom mladiću. Ali kakva je razlika u njihovim odgovorima! Obojica imaju moć, ugled i novac. Obojica su primila poziv na učeništvo. Obojica su morala donijeti odluku da se odreknu svoje prošlosti. Ali kakva razlika!

U Pavlu vidimo kakav je bogati mladić mogao postati da je svoje darove upotrijebio za Boga. Ali on je odlučio svoje darove iskoristiti za sebe.

Imajući takve osobe na umu, apostol je poslije pisao da je “pohlepa za novcem izvor svih zala” (1. Timoteju 6,10). Ali kad je riječ o onima koji su stavili bogatstvo na pravo mjesto, Bog je njihovim darovima u povijesti Crkve podupirao svoje djelo i pomagao nevoljnima.

Bogatstvo je prepredeno. Može biti blagoslov i prokletstvo. Kao i sa svim darovima, na svakome je od nas kako ćemo ga upotrijebiti.

 

Preporučujemo: