Sporedna pouka o Isusovom drugom dolasku

7. 08. 2022.

“Kad je sjedio na Maslinskoj gori, pristupiše mu učenici njegovi, zasebno, te mu rekoše: ‘Kaži nam kad će to biti i koji je znak tvoga dolaska i svršetka svijeta?’” (Matej 24,3)

Jučer smo zapazili da su učenici bili zbunjeni povezanošću uništenja hrama i Isusovog drugog dolaska. Da sam ja Isus, odmah bih prešao na bît i rekao da će se oba ova događaja zbiti, ali da će između njih proteći dvije tisuće godina.

Ali Isus nije slijedio moju logiku. Njegovi odgovori miješaju ta dva događaja i njihove znakove pa ih kršćani teško razdvajaju. Mi se čudimo Njegovoj logici kada je mogao razjasniti stvari. Jedino što možemo zasigurno reći jest da je namjerno izmiješao dva događaja u svojem tumačenju.

Ali zašto? Poglavlje nam nudi dva razloga. U najvećoj mjeri zbog toga što nam Isus toliko ne želi reći kada će doći svršetak koliko da probudi svoje slušatelje da shvate da moraju živjeti u stanju stalnog iščekivanja dok čekaju svršetak. Taj cilj postaje jasan kako se 24. poglavlje Evanđelja po Mateju bliži kraju, kada Isus počinje iznositi savjete o budnosti i spremnosti (redci 36.42.44.50). Čuvene usporedbe iz 25. poglavlja, koje čine zaključak propovijedi, počinju u 24. poglavlju i iznose pouke o vjernom čekanju i odgovornom radu Kristovih sljedbenika dok očekuju svršetak vremena.

Drugi razlog za svoju ne tako preciznu strategiju poučavanja jest da ona pokreće čitatelje da neprestano razmišljaju o Njegovom nauku u vezi s drugim dolaskom dok pokušavaju shvatiti što je On mislio reći. Taj je pristup na određeni način sličan Njegovoj upotrebi usporedbi.

U Evanđelju po Mateju 13,10-15 On je nagovijestio da je učio u usporedbama radije nego otvorenim jezikom zato što će takvo učenje potaknuti one koji su istinski zainteresirani da se uhvate u koštac s konačnim značenjem onoga što je rekao i tako ga usvoje.

Prema tome, neodređenost pojedinih Isusovih izjava navela je Njegove čitatelje da se bore za značenjem i smislom teme. To je dovelo do daljnjeg proučavanja i zanimanja za temu o drugom dolasku. Takva je tehnika pomogla ljudima da se poistovjete s glavnom porukom Njegove propovijedi — da bdiju i budu spremni jer ne znaju vrijeme Učiteljevog povratka.

 

Preporučujemo: