Spremni za Isusov dolazak

25. 12. 2022.

“Ali će doći dan Gospodnji kao lopov; u taj će dan nebesa iščeznuti s velikom lomljavom, počéla će se u ognju rastopiti, a zemlja se sa svojim ostvarenjima neće više naći. Budući da će se ovo sve tako raspasti, kakvi sve onda morate biti svetim življenjem i pobožnošću dok očekujete dolazak dana Božjega, dolazak kojim će se nebesa u plamenu raspasti, a počéla u ognju rastopiti! Ali mi očekujemo, prema njegovu obećanju, nova nebesa i novu zemlju, gdje prebiva pravednost. Zato, ljubljeni, dok ovo čekate, revno nastojte da bez ljage i mane budete u njegovim očima u miru!” (2. Petrova 3,10-14)

Kakav trebam biti pred jedinstvenim događajima koji će snaći Zemlju? Isus nam je pokušao odgovoriti na to pitanje kada je služio na Zemlji tri godine. Odgovor nalazimo u Govoru na gori, u Njegovom pozivu upućenom sljedbenicima da budu ponizni, krotki, milosrdni, čistog srca, graditelji mira i gladni i žedni pravednosti više nego bilo čega drugog u životu (Matej 5,3-9).

Drugi dio odgovora javlja se u Njegovom obraćanju učitelju Zakona odgovorivši mu na pitanje koja je najveća zapovijed. I ja trebam potpunije čuti Njegove riječi i primijeniti ih u svojem životu: “On mu odgovori: ‘Ljubi Gospodina Boga svoga svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom pameti svojom!’ To je najveća i prva zapovijed. Druga je toj jednaka: ‘Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe!’ O tim dvjema zapovijedima ovisi sav Zakon i Proroci” (Matej 22,37-40), uključujući i Deset zapovijedi kao proširenju i primjeni dviju velikih zapovijedi (Rimljanima 13,8-10; Galaćanima 5,14).

Još jedna slika o tome kako biti spreman javlja se u usporedbi o ovcama i jarcima, u kojoj otkrivamo da se posljednji sud usredotočuje na naša djela milosrđa i pravednosti učinjena onima kojima je najviše potrebna pomoć u životu. Brižan, nesebičan život sluge Isus je postavio kao uzor u svojem zemaljskom životu. I upravo će te osobine On tražiti u onima koje sa sobom povede na Nebo.

Naravno, mi smo spašeni Njegovom milošću. Ali ta ista milost preobražava Njegove sljedbenike i korak po korak oblikuje ih da budu Njemu slični. Kakvi onda trebamo biti tog dana? Ukratko, trebamo biti slični Njemu.

Oče koji si na Nebu, radujem se Isusovom dolasku. Promijeni me, Oče, iznutra i izvana da bih mogao biti spreman za onaj dan.

 

Preporučujemo: