Stav Kršćanske adventističke crkve povodom referenduma o braku

Vijesti 28. 11. 2013.

Prigodom stvaranja Bog je ljudima dao dar bračne zajednice, a Isus ju je potvrdio kao doživotnu zajednicu muškarca i žene u odnosu punom ljubavi. Kao adventisti prepoznajemo da u društvu postoje različita shvaćanja bračne zajednice koja nisu u skladu s biblijskim naukom te stoga nisu prihvatljiva u životu vjernika.

Adventistička crkva naglašeno ističe Bogom dano pravo svakom pojedincu da vjeruje i živi po svojoj savjesti. Osim toga, zalažemo se za jasnu odvojenost Crkve i države te prepoznajemo opasnost u nastojanju da bilo koja vjerska ili ideološka skupina snagom većine utječe na vlasti i zakonodavstvo.

Zabrinuti smo stanjem u hrvatskom društvu u kojemu nedostaje konstruktivnog dijaloga i spremnosti na međusobno uvažavanje, što dovodi do sve veće polarizacije društva. Pitanja braka i obitelji često se koriste za politiziranje i dokazivanje društvene moći. Umjesto toga, poučavanjem biblijskim načelima i cjelovitom pomoći želimo dati svoj doprinos zaštiti i očuvanju braka i obitelji. Iako nastojimo pomoći ljudima da žive što više u skladu s biblijskim idealom, imamo razumijevanje, ljubav i prihvaćanje prema onima koji su se od toga udaljili. Također, otvoreni smo za dijalog s onima koji razmišljaju drukčije od nas.