“Strah” je više od poštovanja

16. 12. 2022.

“Gledah dalje. Kad Janje otvori šesti pečat, nastade velik potres zemlje, sunce postade crno kao tkanina od kostrijeti, a cijeli mjesec postade kao krv. Zvijezde s neba padoše na zemlju, kao što svoje nezrele plodove strese smokva kad je zatrese silan vjetar. A nebo iščeznu kao knjiga koja se smota. Sa svojih se mjesta pokrenuše sve gore i svi otoci. Zemaljski kraljevi, velikaši, vojskovođe, bogataši, mogućnici, svi — robovi i slobodni — sakriše se po špiljama i gorskim pećinama, govoreći gorama i pećinama: ‘Padnite na nas i sakrijte nas od lica onoga koji sjedi na prijestolju i od Janjetove srdžbe, jer dođe veliki dan njihove srdžbe! Tko može opstati?’” (Otkrivenje 6,12-17)

Kao što sam napomenuo prije nekoliko dana, želim sjediti na pravom sjedalu kada svijet bude svjedok Isusovog dolaska na nebeskim oblacima. Neće svi biti ispunjeni radošću kada se to dogodi.

Biblijski opisi tog dana nadilaze maštu u pogledu slave, ali i nevolje. Čini se da Ivanu u današnjem ulomku nedostaju riječi dok opisuje kraj Zemlje. Ništa neće ostati netaknuto.

Opis me podsjeća na dan kada sam stajao na mjestu napada na Hirošimu u Japanu — točno na onom mjestu iznad kog je prva atomska bomba upotrijebljena u gnjevu eksplodirala. Slika u mojem umu odisala je strahom i užasom dok su se razorne sile čak i tako jednostavne (u svjetlu suvremenih mogućnosti) bombe utiskivale u moj um. Ipak ta eksplozija nije ništa u usporedbi s onim što će se dogoditi na kraju svjetske povijesti.

“Strah” je jedina riječ kojom možemo prikazati reakciju onih koji su odlučili živjeti prema pogubnim načelima koja se suprotstavljaju Bogu i Njegovom kraljevstvu. Sve što žele učiniti jest da pobjegnu od Janjeta. Međutim, to nije ništa novo. Oni su Ga već odbacili u svojem životu.

Kada mnogi suvremeni ljudi čitaju jednu od posljednjih biblijskih opomena u kojoj se muškarci i žene pozivaju: “Bojte se Boga i zahvalite mu, jer je došao čas njegova Suda!” (Otkrivenje 14,7), oni tumače strah samo kao “poštovanje”. To jest poštovanje, ali, kao što današnji tekst jasno kaže, mnogo je više od toga.

Kada se vlast promijeni na svršetku vremena, mnogi od onih koji su u životu izazivali strah u drugima i sami će patiti od straha kada vide da se njihovo kraljevstvo i način života bliže kraju. To nije najugodniji biblijski nauk. Ali je važan dok stojimo u redu da zauzmemo mjesto za “Najbolju predstavu na svijetu”.

 

Preporučujemo: