Stvaranje

7. 05. 2012.

„I vidje Bog sve što je učinio, i bijaše veoma dobro.“ (Postanak 1,31)

Adam i Eva izišli su iz ruke svojega Stvoritelja sa savršenim tjelesnim, umnim i duhovnim sposobnostima. Bog je za njih zasadio vrt i okružio ih svime što je bilo lijepo i ugodno oku i što su njihove tjelesne potrebe zahtijevale. Ovaj sveti par promatrao je nenadmašnu ljepotu i slavu. Velikodušni Stvoritelj pružio im je dokaze svoje dobrote i ljubavi opskrbljujući ih voćem, povrćem i žitaricama, učinio je da iz zemlje niknu svakovrsna drveta za uporabu i za divljenje.

Sveti par promatrao je prirodu kao sliku nenadmašne ljupkosti. Smeđa zemlja bila je pokrivena tepihom živog zelenila prošivenog bezbrojnim vrstama cvijeća koje se samo širilo i samo umnožavalo. Grmlje, cvijeće i vitičaste loze razveseljavale su osjetila svojom ljepotom i mirisom. Mnoge vrste visokog drveća bile su pretovarene plodovima svih oblika, ugodnog ukusa prilagođenog željama i potrebama sretnog Adama i Eve. Ovaj edenski dom pripremio je Bog našim praroditeljima dajući im jasne dokaze svoje velike ljubavi i brige o njima.

Adam je bio okrunjen kao vladar u Edenu. Njemu je bila predana vlast nad svakim živim stvorom kojega je Bog stvorio. Gospodin je blagoslovio Adama i Evu inteligencijom kakvu nije darovao nijednom pripadniku životinjskog svijeta. On je učinio Adama zakonitim vladarom nad svim djelima svojih ruku. Ljudska bića, načinjena po uzoru na Božju sliku, mogla su razmišljati i cijeniti slavna Božja djela u prirodi. …

Prirodna ljepota koja ih je okruživala odražavala je poput ogledala mudrost, savršenstvo i ljubav njihovog nebeskog Oca. Njihove pjesme ljubavi i hvale uzdizale su se slatko i pobožno prema Nebu, usklađene s pjesmama uzvišenih anđela i sa sretnim pticama koje su bezbrižno  cvrkutale svoje melodije. Nije bilo bolesti, raspadanja niti smrti. Život, život je bio u svemu što je oko moglo vidjeti. Ozračje je bilo prožeto životom. Život je bio u svakom listu, u svakom cvijetu, u svakom drvetu.  (Review and Herald, 24. veljače 1874.)