Vijesti

Stvarnost palog svijeta poziva nas na nepristranost i poniznost – kaže adventistički bihevioristički znanstvenik

Nefunkcionalne obitelji, traume na području spolnosti te ostali okolišni činitelji često se prepoznaju kao okidači homoseksualnog ponašanja, no stvarnost može biti puno kompleksnija no što neke vjerske zajednice smatraju ugodnim priznati, rekao je adventistički bihevioralni znanstvenik na crkvenoj konferenciji o seksualnosti.
„Skloni smo promatrati stvari kao crno-bijele. Nijanse sivila između njih uzrokuju veliku uznemirenost“, rekao je Curtis Fox, profesor i predsjednik Odsjeka za savjetovanje i obiteljske znanosti na crkvenom sveučilištu Loma Linda u američkoj državi Kaliforniji.

U svom predavanju na skupu pod nazivom: „Na Božju sliku: Sveto Pismo. Spolnost. Društvo.“  Fox je dao društveno-znanstveni prikaz izazova s kojima se susreće Adventistička crkva u pristupu homoseksualnoj i lezbijskoj zajednici.

„Stvarnost je složena“, rekao je Fox. „Jednostavna objašnjenja nisu dovoljna i onima koji se bave pitanjima ovakve naravi bit će od male pomoći“, rekao je Fox.

Takozvana „reparativna terapija“, prema Foxovim riječima, pretpostavlja kako je spolna orijentacija svakog pojedinca isključivo pitanje opredjeljenja pa se stoga može vratiti unatrag primjenom snage volje unutar kršćanskog okruženja koje pruža potporu.

Neki će pojedinci reći kako su pronašli osobnu preobrazbu kroz ovakvu terapiju, drugi će reći kako se ništa nije promijenilo kada je u pitanju privlačnost prema istom spolu, a u mnogim će slučajevima nastati još teža psihološka i emocionalna trauma, kaže Fox.  Ovakvi rezultati polučili su „ozbiljnu zabrinutost“ i potakli najveće zdravstvene organizacije u SAD-u da „odbace“ reparativnu terapiju.

Fox je istaknuo i posljedice „društvenih predrasuda“ prema LGBT mladeži. Marginalizacija homoseksualne i lezbijske mladeži pridonosi njihovoj sklonosti samoubojstvu, te visokoj razini depresije i zloporabe droga, a uz to i povećanom riziku od HIV-a, te spolno prenosivih bolesti.

U nastavku izlaganja naveo je uvelike proširene mitove o članovima homoseksualne i lezbijske zajednice, između ostalog one o tome da je većina pedofila homoseksualne orijentacije; da su homoseksualni odnosi prijelazni ili prenosivi; te da homoseksualni roditelji odgajaju homoseksualnu djecu.

„Moja uloga bihevioralnog znanstvenika jest navesti ljude na promišljanje, nadahnuti ih na razgovor te na istraživanje u potrazi za spoznajom“, rekao je Fox, priznajući kako i on sam ima „svoj vlastiti niz pretpostavki“.

„Moj biblijski svjetonazor uzima u obzir izvještaj o Božjem stvaranju i padu u grijeh. Otuda mogućnost varijacija, anomalija i degeneracija koje su danas dio ljudske stvarnosti“, rekao je. „Bog radi s ljudima u njihovoj nesavršenosti, no Adventistička crkva ne treba zauzimati obrambeni stav kada je u pitanju njezin stav o [homoseksualnim i lezbijskim] odnosima“.

Naprotiv, ona treba postati „vješta u tumačenju i objavljivanju otkrivene istine u osobito obrambeno nastrojenom, radikalno individualiziranom okruženju punom političkog naboja.“

Pristup crkve, kaže Fox, treba imati „obilježja poniznosti umjesto pristranosti, mržnje i marginalizacije. Moramo usvojiti ne samo Isusovu poruku već i Isusov način služenja. Uzvišeni poziv crkve na ljubav prema bližnjima koji su homoseksualne osobe nije ništa manji no prema onima koji su heteroseksualne osobe.“

Više podataka možete naći na stranicama adventistreview.org i news.adventist.org

 


Komentiraj