Suđenje pred Pilatom, prva faza

29. 09. 2022.

“Svakog blagdana upravitelj je običavao pustiti narodu jednoga sužnja; onoga koga bi narod želio. Tada je imao zloglasnog sužnja imenom Barabu. … Tada ih upravitelj zapita: ‘Koga od dvojice hoćete da vam pustim?’ ‘Barabu’, odgovoriše. Pilat im reče: ‘Što da onda učinim s Isusom zvanim Mesija?’ ‘Neka se razapne!’ odgovoriše svi. ‘Kakvo je zlo učinio?’ upita Pilat. A oni su još jače vikali: ‘Neka se razapne!’” (Matej 27,15-23)

Pilat je odmah shvatio da je Isus nevin, da nije riječ o pobunjeniku za kakvog su Ga židovski vođe optuživali, i da su oni sami lukava skupina koja je očito izmislila optužbe.

Čak i ljudi koji su zli kao što je bio Pilat, nisu u potpunosti zli. »ak je i on imao iskru ljudskosti. To potkrepljuje činjenica da nije želio razapeti nevinog čovjeka samo zato da bi udovoljio vođama. S druge strane, s obzirom na njegovu prošlost, morao je na neki način umiriti židovski narod. Srećom, ugledao je rješenje problema. Mogao se pozvati na običaj za blagdan Pashe da oslobodi jednog zatvorenika po želji naroda.

Prilično svjestan da je Isus iznimno omiljen među narodom, Pilat vodi suđenje na takav način da odluka bude očita i jasna. Nekoliko dana prije, kada je pobjedonosno ulazio u Jeruzalem, mnoštvo se tiskalo oko Njega prostirući haljine pred noge Njegovog magareta dok su u zraku odzvanjali hvalospjevi.

Drugi izbor koji im je Pilat ponudio bio je opaki Baraba, odmetnik “koji u buni počini ubojstva” (Marko 15,7). Ali u tome je podcijenio židovske vođe. Jer osoba koja je Pilatu bila odbojna mogla se posebno dopadati židovskom narodu koji se želio osloboditi Rima. Takvo mnoštvo moglo je bez teškoće biti navedeno da viče u prilog Barabi. Zatim, u svjetini možda nije bilo onih koji su poštovali Isusa, već oni koje su za tu prigodu okupili židovski vođe.

Dakle, mnoštvo se suočilo s izborom. A kakav je izbor bio u pitanju? Baraba je aramejsko ime koje znači “očev sin”. Prema tome, mnoštvo je moralo odlučiti kojeg očevog sina žele.

Njihova se odluka ne razlikuje mnogo od odluka koje vi i ja svakodnevno donosimo. Pitanje za mene danas glasi: “Kojeg sina ja želim?”

 

Preporučujemo: