Suosjećajni Spasitelj

24. 11. 2023.

“A često ga baca sad u vatru, sad u vodu da ga usmrti. Pa ako što možeš, pomozi nam, smiluj nam se!” (Marko 9,22)

Koliko je mnogo grijehom opterećenih duša izgovaralo ovu molitvu. Svima odgovor Spasitelja punog sažaljenja glasi: “Sve je moguće onomu koji vjeruje!” Vjera nas povezuje s Nebom i daje nam snagu da se uspješno borimo sa silama tame. U Kristu Bog nam je dao sredstvo za pobjeđivanje svake grešne osobine i odupiranje svakoj kušnji, bez obzira na njezinu jačinu. Međutim, mnogi osjećaju da im nedostaje vjera i stoga ostaju odvojeni od Krista. Neka se ove duše u svojoj bespomoćnoj nedostojnosti oslone na milost svog suosjećajnog Spasitelja. Ne gledaj na sebe, već na Krista. Onaj koji je liječio bolesne i izgonio zle duhove dok je hodao među ljudima, i danas je isti moćni Otkupitelj. Vjera dolazi iz Božje riječi. Tada se uhvati za Njegovo obećanje: “A tko dođe k meni, sigurno ga neću izbaciti van.” (Ivan 6,37) Baci se pred Njegove noge s uzvikom: “Vjerujem! — pomozi mojoj nevjeri.” Ne možeš nikada propasti dok god to činiš — nikada.

U kratkom vremenskom razmaku omiljeni su učenici promatrali vrhunac slave i poniženja. Vidjeli su ljudsku prirodu preobraženu u Božje obličje i, s druge strane, uniženu do sličnosti Sotoni. S brda na kome je razgovarao s nebeskim vjesnicima, i gdje Ga je glas iz sjajne slave proglasio Božjim Sinom, vidjeli su Isusa kako silazi da se sretne s najpotresnijim i najneprihvatljivijim prizorom, s umobolnim dječakom, iskrivljena lica, koji je škrgutao zubima u grčevima boli koju nijedna ljudska sila nije mogla otkloniti. Ovaj moćni Otkupitelj, koji je samo prije nekoliko sati stajao ovjenčan slavom pred svojim zadivljenim učenicima, spustio se da podigne Sotoninu žrtvu sa zemlje po kojoj se valjala te je obnovljena uma i zdravog tijela vrati ocu i njezinom domu.

To je bila zorna pouka o otkupljenju — Božanstvo iz Očeve slave spušta se da spasi izgubljene. To je bilo i poslanje učenika. Život Kristovih slugu ne treba prolaziti samo na vrhu brda s Isusom u trenucima duhovnog prosvjetljenja. Njihov djelokrug je dolje u ravnici. Duše koje je Sotona učinio robovima očekuju riječ vjere i molitve da ih oslobodi. (Isusov život, str. 351,352)

Za razmišljanje: Koliko sam “nisko” spreman ići da bih spasio izgubljene ljude oko sebe?